Křehký strouhaný koláč se svěží pomerančovou náplní - postup přípravy
Pokud máte chuť na sladký dezert, vyzkoušejte tento strouhaný koláč se svěží pomerančovou náplní. Jeho příprava je velmi snadná a zabere vám jen několik málo minut.
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
V míse smíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek do pečiva a sůl. Přidejte studené máslo a prsty nebo mixérem jej promíchejte, až vznikne drobenka.
V další míse smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidejte tuto směs k drobence a rychle vypracujte hladké těsto.
Těsto rozdělte na dvě části. Větší část rozválejte a vyložte jí dno formy vyložené pečicím papírem, přičemž vytvořte okraje o výšce cca 1,5 cm. Těsto dejte na hodinu do lednice. Menší část zabalte do fólie a uložte do mrazáku.
Pomeranče dobře omyjte, nastrouhejte z nich kůru, nakrájejte je na kousky a odstraňte pecky. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Směs poté smíchejte s cukrem a škrobem. Můžete ji krátce povařit, aby náplň zhoustla, ale lze použít i syrovou verzi.
Na vychlazené těsto naneste pomerančovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Poté na ni nastrouhejte na hrubém struhadle zmraženou část těsta.
Koláč pečte v troubě předehřáté na teplotu 200 °C po dobu 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý. Nechte koláč zcela vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.