Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký strouhaný koláč se svěží pomerančovou náplní

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Křehký strouhaný koláč se svěží pomerančovou náplní - postup přípravy

Pokud máte chuť na sladký dezert, vyzkoušejte tento strouhaný koláč se svěží pomerančovou náplní. Jeho příprava je velmi snadná a zabere vám jen několik málo minut.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

V míse smíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek do pečiva a sůl. Přidejte studené máslo a prsty nebo mixérem jej promíchejte, až vznikne drobenka.

2. KROK

V další míse smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidejte tuto směs k drobence a rychle vypracujte hladké těsto.

3. KROK

Těsto rozdělte na dvě části. Větší část rozválejte a vyložte jí dno formy vyložené pečicím papírem, přičemž vytvořte okraje o výšce cca 1,5 cm. Těsto dejte na hodinu do lednice. Menší část zabalte do fólie a uložte do mrazáku.

4. KROK

Pomeranče dobře omyjte, nastrouhejte z nich kůru, nakrájejte je na kousky a odstraňte pecky. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Směs poté smíchejte s cukrem a škrobem. Můžete ji krátce povařit, aby náplň zhoustla, ale lze použít i syrovou verzi.

5. KROK

Na vychlazené těsto naneste pomerančovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Poté na ni nastrouhejte na hrubém struhadle zmraženou část těsta.

6. KROK

Koláč pečte v troubě předehřáté na teplotu 200 °C po dobu 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý. Nechte koláč zcela vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů