Strouhaný máslový koláč s tvarohovou náplní - postup přípravy
Rádi vzpomínáte na sladké pečené dobroty od své babičky? Pak si je můžete připomenout třeba tímto skvostným máslovým koláčem s tvarohovou náplní! Na přípravu není nijak složitý.
Těsto
Náplň
Začněte tím, že si v míse vyšleháte vejce spolu s moučkovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou a měkkým máslem. Poté přidejte i špetku soli, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva, prosátou hladkou mouku a vypracujte nelepivé a vláčné těsto.
To rozdělte na dvě stejně velké poloviny, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
Nyní si ve středně velké míse promíchejte měkký tvaroh spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak přidejte zakysanou smetanu, vejce, kukuřičný škrob a náplň máte hotovou.
Dále si vyjměte jeden kus těsta, ten na mírně pomoučeném vále vyválejte v plát a položte jej na plech s pečícím papírem. Povrch propíchejte vidličkou na několika místech a vložte formu s těstem na pár minut do lednice. Mezitím přemístěte druhý kus těsta do mrazáku.
V poslední fázi vyjměte z lednice plech s plátem těsta, na něj naneste rovnoměrně tvarohovou náplň.
Navrch nastrouhejte zmražený kus těsta.
Vše dejte nakonec péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 30 až 35 minut.
Hotový koláč vyjměte, posypte dle libosti moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte s oblíbeným nápojem.
Přejeme vám dobrou chuť.