Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Superrychlé kynuté těsto

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut

Superrychlé kynuté těsto - postup přípravy

Potřebujete upéct nějakou dobrotu, ale nemáte času nazbyt? Anebo se vám zkrátka nechce čekat na vykynutí těsta a vůbec jeho přípravou strávit více času, než je bezpodmínečně nutné? Pak tu máme recept právě pro vás. Už jste někdy slyšeli o tom, že existuje kynuté těsto, které vyrobíte do pouhých patnácti minut? A to přitom nijak nesnižuje jeho kvalitu a chuť. Níže vám přinášíme návod, jak takové těsto připravit. A navíc není nic jednoduššího, než si takovéto hotové těsto zamrazit a v případě potřeby se k němu jenom vrátit. Od nynějška už si kynuté dobroty nebudete muset odpírat jen kvůli nedostatku času.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si velkou hlubokou mísu a nasypejte do ní čtyři hrnky hladké mouky. Přisypejte k ní sušené droždí, půl čajové lžičky soli a dvě polévkové lžíce cukru a důkladně promíchejte.




Přidejte do mísy se suchými surovinami olej a vše zalijte teplým mlékem (nesmí být horké, ale jen teplé).

Ručně či elektrickým hnětačem začněte těsto hníst a pokračujte v tom, dokud se všechny suroviny nepropojí. Během hnětení pak ještě ke hmotě přisypávejte po částech zbylý jeden hrnek hladké mouky. Ten zajistí, že výsledné těsto bude nejenom homogenní a hladké, ale také nelepivé, pružné a bude se sním snadno pracovat.

A to je všechno. Tím končí veškeré starosti s přípravou tohoto těsta. Pak už stačí jen vytvořit z něho kompaktní kouli, tu vložit do igelitového sáčku nebo zabalit do potravinářské fólie a vložit ho alespoň na dvě hodiny do ledničky.

Po dvou hodinách těsto rozbalte z igelitu, znovu ho propracujte a vytvářejte z něho libovolné pečivo, které může být sladké i slané a můžete do něho zakomponovat libovolné druhy náplně. Toto  těsto je navíc velmi vhodné i pro přípravu korpusu na pizzu, chleba pita a jiných kynutých placek, nebo obyčejných rohlíků či housek.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů