Křehké sváteční koláčky s mákem, povidly a tvarohem - postup přípravy
Okouzlete vaše hosty křehkými svátečními koláčky s mákem, povidly a tvarohem podle receptu od paní Lenky Sedláčkové. Díky vyladěné kombinaci surovin vydrží vláčné i několik dní, pokud je ovšem dříve nesníte.
Těsto
Náplň maková
Náplň tvarohová
Náplň povidlová
Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte kvásek vzejít. Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte žloutky, sůl a kvásek. Nakonec přidejte změklé máslo a tuk a vypracujte hladké těsto.
Než těsto rozválíte, připravte si náplně. Na makovou náplň do mísy nasypte mletý mák a mléko. Důkladně směs míchejte, dokud nevznikne kompaktní hmota.
Na tvarohovou náplň do mísy vložte tvaroh, přidejte vanilkový cukr, 2 žloutky a půl balení pudinkového prášku a důkladně promíchejte. Pro povidlovou náplň můžete použít buď domácí, anebo kupovaná povidla.
Těsto rozválejte na pomoučeném válu a rádýlkem ho nakrájejte na stejně velké čtverce. Lžičkou přidejte náplň a spojte protilehlé strany čtverce, vytvoříte tak úhledný šáteček.
Koláčky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte je přibližně 25 minut při teplotě 180 °C. Po upečení šátečky potřete rozpuštěným máslem s rumem a nakonec posypejte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.