Sváteční vepřový hřbet s cibulí a bramborami - postup přípravy
Připravte pro svou širší rodinu skutečně výtečný sváteční oběd v podobě marinovaného vepřového hřbetu plněného samými dobrotami. Pokrm pal dokonale doplní i pečené brambory, cibule a kořeněný sos.
Marináda
Náplň
Ostatní
Začněte tím, že si vepřový hřbet očistíte ostrým nožem a poté jej seříznete na plát. Dále se pusťte do přípravy marinády. V misce si smíchejte prolisované česnekové stroužky spolu se sušeným tymiánem a petrželí, také přidejte šťávu z pomerančů, citronovou šťávu, olivový olej, mletou papriku, pepř, sůl, med a omáčku Barbacoa.
Výslednou směsí potřete masový plát z obou stran a zarolujte. Nakonec nechte několik minut marinovat v lednici.
Příprava náplně do vepřového hřbetu a jeho plnění
Nyní si připravte náplň do masového plátu z vepřového hřbetu. Očistěte si mrkev, cibule a žampiony. Poté cibuli pokrájejte najemno a orestujte na troše rozpáleného oleje. Po chvíli přidejte i na kousky pokrájenou mrkev, plátky žampionů a opékejte několik minut ze všech stran.
Také vložte kousky sušené šunky, spařené rozinky a na závěr osolte dle chuti. Hotovou směs navrstvěte na marinovaný plát vepřového masa, poté zarolujte a roládu pevně obvažte potravinovým provázkem.
Příprava přílohy, kompletace pokrmu a jeho zapékání v troubě
A nakonec si oloupejte brambory, vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku a také přidejte kousky cibule. Doprostřed plechu umístěte marinovanou a plněnou roli vepřového hřbetu, ještě přelijte trochou marinády a přílohu podlijte vodou zředěnou ciderem. Dejte péct do trouby na 40 minut při teplotě 200 °C. Pokrm pravidelně podlévejte.
Servírování pokrmu
Upečený vepřový hřbet spolu s bramborami a cibulí vyjměte na tác a v pekáčku ještě dokončete omáčku. Výpek dejte na plotnu, zahustěte kukuřičným škrobem, provařte a poté podávejte s pokrmem. Dobrou chuť.