Švédský mandlový dort - postup přípravy
Se švédským mandlovým dortem jménem Almondy jste se nejspíš už setkali v obchodech Ikea. Jeho příprava se obejde bez mouky, a proto je přirozeně bezlepkový. Korpus se skládá jen z mandlí a vaječných bílků, díky čemuž je neskutečně lehký a křupavý. Smetanový krém mu pak dodává nebeskou jemnost. Ve skutečnosti je velmi snadný na přípravu, a proto si ho můžete upéct, i když nemáte na poli cukrářství prakticky žádné zkušenosti.
Těsto
Náplň
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do velké mísy, přidejte k nim špetku soli a elektrickým šlehačem z nich vyšlehejte bílou pěnu. V průběhu šlehání asi ve čtyřech fázích přidejte do sněhu cukr a vytvořte hladkou a lesklou hmotu.
Mandle vhoďte do mixéru a rozmixujte je na jemný prášek. Ten pak špachtlí po částech vmíchejte do bílkové pěny.
Připravte si dvě kruhové dortové formy s odnímatelnými bočnicemi o průměru kolem 20 centimetrů a vyložte ji pečicím papírem.
Bílkovou hmotu do nich rozdělte a uhlaďte ji do roviny. Dortové formy vložte obě na velký plech a dejte je péct na 180 °C asi 20 až 25 minut.
Hotové bílkové korpusy vyjměte z formy a nechte je vychladnout na mřížce.
Zatímco se korpusy chladí, připravte smetanový krém. Do rendlíku vložte oddělené vaječné žloutky, přidejte k nim 70 gramů cukru, 4 gramy vanilkového cukru a metličkou šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak přilijte asi jeden decilitr smetany a znovu prošlehejte, abyste získali jednolitou světle žlutou hmotu.
Rendlík se žloutkovou směsí položte na kamna a na mírném plameni zahřívejte 5 až 7 minut za stálého míchání, aniž by směs přešla k varu. Výsledkem by měl být hustý pudink. Ten nechte vychladnout (nejlépe zakrytý fólií tak, aby ležela na povrchu pudinku (tak se nevytvoří škraloup).
Plátky mandlí nechte nasucho opražit na pánvi a nechte zchladnout.
Do misky vložte změklé máslo a vyšlehejte ho do jemné pěny. Přilijte k němu ve dvou fázích vychlazený pudink a zašlehejte ho do másla.
Nyní sestavte dort. Na talíř položte jeden korpus, na něj navršte asi polovinu krému, překryjte druhým korpusem a na něj navršte na něj zbylou polovinu krému. Stěrkou pak urovnejte povrch krému do roviny a rozetřete ho i po obvodu boků dortu.
Celý dort zasypejte plátky pražených mandlí a nezapomeňte i na bočnice. Nechte aspoň 3 hodiny vychladit, naporcujte a podávejte.
Dobrou chuť.