Tartaletky s tvarohovým krémem a ovocem - postup přípravy
Tartaletky jsou drobné koláčky ve tvaru košíčků připravené z lineckého těsta a plněné různými druhy krémů a ovoce. V tomto receptu, o nějž se s námi podělila paní Dagmar Kazdová, je budeme plnit krémem z vanilkového pudinku, másla a spousty tvarohu. Tento krém je velmi lehký a svěží a dokonale ladí s čerstvými kousky ovoce, zalitými želatinou, které leží na krému jako vkusná ozdoba. Jen dejte pozor, ať tartaletky připravujete, když jste sami doma. Jinak vám budou doslova mizet pod rukama.
Na těsto
Na krém
Na ozdobení
Máslo a vajíčka před započetím výroby těsta vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem, aby získaly pokojovou teplotu. Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku spolu s moučkovým cukrem. Přidejte k nim změklé máslo a tři vaječné žloutky (bílky si schovejte do jiného receptu) a vanilkový cukr. Všechny ingredience pak hněťte tak dlouho, dokud nevytvoříte drobenku. Tu pak vyklopte na pracovní plochu a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké, homogenní a nelepivé těsto. To zabalte do fólie a vložte na 2 hodiny do lednice odpočinout.
Po dvou hodinách vyjměte těsto z lednice, znovu ho trochu prohněťte a rozválejte ho na tenký plát o síle kolem 3 mm. Formičkami na tartaletky vykrájejte kolečka, která vložte do formiček a dno propíchejte vidličkou. Z uvedeného množství ingrediencí vyjde při průměru formiček 11 cm asi 25 kousků tartaletek. Formičky s těstem vyskládejte na plech a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C asi na 10 až 15 minut.
Zatímco se tartaletky pečou, připravte si krém. Z mléka a pudinkových prášků uvařte pudink podle návodu a nechte ho vychladnout. Do zchladlého pudinku pak zašlehejte tvaroh, cukr a máslo a popřípadě, pokud chcete, také trochu rumu.
Po upečení ještě horké tartaletky vyklepněte z formiček a nechte je úplně vychladnout. Vyskládejte košíčky na tác a každou zevnitř vylijte čokoládovou polevou. Díky tomu košíček následně nebude vlhnout od krémové náplně.