Teplý vaječný likér se skořicí a vanilkou - postup přípravy
Užijte si Vánoce s lahodným nápojem v ruce, který vás zahřeje a má jedinečnou chuť. Teplý vaječný likér se skořicí má krémovou texturu, je jednoduchý a hotový za pár minut.
Když se venku ochladí a domovem se line vůně cukroví, přijde chvíle, kdy potěší i sklenka něčeho hřejivého. Teplý vaječný likér se skořicí a vanilkou je přesně ten nápoj, který dokáže zahřát nejen tělo, ale i duši. Má jemnou krémovou chuť, lehce nasládlý tón a díky koření působí jako tekutá podoba Vánoc. Je to nápoj, který se podává pomalu, v klidu, a který k zimním svátkům patří stejně jako koledy nebo světlo svíček.
Vaječný likér má dlouhou tradici – v různých podobách se připravuje už od 17. století. V Anglii se podával jako slavnostní „posilující“ nápoj, v Americe se z něj vyvinul známý eggnog, v Německu se uchytil jako Eierlikör. Česká verze si našla vlastní cestu a právě varianta podávaná teplá se stala oblíbeným zpestřením zimních večerů. Spojení s vanilkou a skořicí mu dodává jemnost i vůni, která připomíná sváteční atmosféru.
Možností, jak recept obměnit, je celá řada. Někdo přidává muškátový oříšek, jiný kapku medu nebo karamelu. Moderní verze pracují i s čokoládou či kávou, které dodají nápoji nový rozměr. Ať už se podává samostatně, nebo jako doplněk k vánočnímu cukroví, teplý vaječný likér se skořicí a vanilkou zůstává symbolem zimní pohody – nápojem, který zahřeje, provoní domov a připomene, že Vánoce jsou hlavně o sdílení radosti.
Základ
Zdobení
V rendlíku smíchejte bílé víno s vaječným koňakem, vanilkovým cukrem a mletou vanilkou. Směs zahřívejte 2 minuty a poté do ní vmíchejte rum.
Tekutinu zahřívejte ještě 15 vteřin a poté ji nalijte do servírovacích pohárů.
Tip: Každou sklenici vaječného likéru ozdobte šlehačkou a trochou mleté skořice.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lina und Family

