Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 druhů cukroví ze stejného těsta

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 56 minut

5 druhů cukroví ze stejného těsta - postup přípravy

Pokud si chcete ulehčit práci a mít hodně druhů cukroví, lze jich vyrobit několik z jednoho základního těsta. Stačí ho jen náležitým způsobem zpracovat a nazdobit, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Ingredience pro:
1 porce

Základní těsto

Citronové sušenky

Skořicové sušenky

Mandlové sušenky

Vykrajované sušenky

Linecké s marmeládou

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Základní těsto

Do velké mísy dejte sypké suroviny, tedy mouku, škrob, cukr a vanilkový cukr a promíchejte. Přidejte změklé máslo a vejce a rukama vypracujte hutné těsto.

Rozdělte těsto na 5 dílů. Každý bude na jedno z následujících cukroví. Poměry v nich jsou tedy zhruba na pětinu vyrobeného těsta. Těsto lze zabalit do fólie a uchovat do dalšího dne v lednici.

2. KROK

Citronové sušenky

Nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu a polovinu jí zapracujte do těsta. Z něho vyválejte asi centimetr tlustou placku a vykrájejte sušenky o rozměrech cca 2 x 5 centimetrů, velikost si však můžete upravit dle libosti. Dejte sušenky na plech vyložený pečicím papírem a vložte péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu přibližně 12 minut.

Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a dejte ho do vysoké, užší skleničky. Jeden konec každé vychladlé sušenky namočte do polevy a dejte ji poté na pečicí papír. Následně je všechny posypejte trochou strouhané citronové kůry a nechte zaschnout.

3. KROK

Skořicové sušenky

Z těsta vytvarujte váleček o průměru asi 3 centimetry a nakrájejte jej na asi 1 centimetr silná kolečka. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 12 minut.

Mezitím smíchejte cukr, vanilkový cukr a mletou skořici. Upečené sušenky nechte 5 minut vychladnout a poté je ještě teplé obalte ve směsi.

4. KROK

Mandlové sušenky

Do těsta zamíchejte jemně sekané mandle, lze ale použít jiné ořechy, třeba lískové. Vytvarujte z něj kuličky podle vaší oblíbené velikosti. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 12 minut.

Rozehřejte oříškovou polevu, ale lze použít i čokoládovou. Namočte vršek sušenek do polevy, dejte zpět na papír a ozdobte je trochou hrubě nasekaných mandlí.

5. KROK

Vykrajované sušenky

Těsto rozválejte na tloušťku ideálně 3 až 4 milimetry a vykrájejte z něj libovolné tvary. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 10 minut.

Rozpusťte si mléčnou čokoládu ve vodní lázni a podle vkusu jí ozdobte vychladlé sušenky.

6. KROK

Linecké s marmeládou

Těsto rozválejte na tloušťku ideálně 3 milimetry a vykrájejte z něj kolečka, hvězdičky nebo jiné tvary. U poloviny z nich navíc vykrojte střed. Všechny tvary vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, ty s vykrojeným středem na 8 minut a ty plné na 10 minut

Plné sušenky potřete marmeládou a přiklopte je těmi s vykrojeným středem, které jste předtím ještě posypali moučkovým cukrem.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů