Tiramisu roláda s krémem z mascarpone - postup přípravy
Tiramisu nemusíte dělat podle klasického receptu, dezert lze velice snadno připravit jako velmi chutnou a vizuálně atraktivní roládu chutí téměř totožnou s originálem.
Na těsto
Na provlhčení korpusu
Na náplň a ozdobení
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Do bílků dejte sůl a začněte šlehat sníh. Když začnou pěnit, postupně do nich zašlehejte cukr a vanilkový cukr, aby se rozpustil. Po chvíli zamíchejte, aby se cukr nedržel u dna. Do hotového sněhu poté postupně zašlehejte žloutky. Pak nadvakrát do těsta opatrně vmíchejte prosátou mouku, aby zůstalo nadýchané.
Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete, mělo by být asi půl centimetru silné. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte těsto zhruba 10 až 12 minut. Po upečení plát nesundavejte z papíru. Přikryjte ho utěrkou, aby nevysychal, a nechte vychladnout 2 až 3 hodiny.
Do mističky dejte rozpustnou kávu. Zalijte ji horkou vodou, a až vše vychladne, přilijte trochu Baileys. Stáhněte pečicí papír z těsta, zarovnejte okraje a kávovou směsí plát navlhčete.
Nastrouhejte si libovolnou čokoládu a dejte ji do lednice. Moučkový cukr rozšlehejte se smetanou ke šlehání. Poté do směsi postupně zašlehejte mascarpone (jde nahradit i smetanovým sýrem, jako je např. Philadelphia). Třetinu krému odeberte bokem a do zbytku zamíchejte nastrouhanou čokoládu. Korpus potřete krémem a vše za pomoci papíru na pečení zarolujte.
Roládu položte švem dolů a její vršek pomažte trochou krému, můžete zde udělat nějaký vzor. Zbytek krému dejte do cukrářského pytlíku a ozdobte jím vršek rolády. Záleží na vaší fantazii a použitých zdobičkách. Poté roládu posypejte kakaem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.