Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční domácí mřížkový koláč

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Tradiční domácí mřížkový koláč - postup přípravy

Někteří lidé mák milují a jiní ho nenávidí. Pokud patříte do té první skupiny, pak pro vás máme skvělý recept na makovou buchtu na plech, která vám určitě udělá velkou radost. Máku totiž není nikdy dost a tahle dobrota je ho opravdu plná. Proto až dostanete chuť na sladké, tak neváhejte a upečte si tuhle dobrotu. Je snadná a rychlá na přípravu a určitě si pochutnáte.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Mouku nasypejte do misky spolu s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou a všechny přísady dobře promíchejte. Pak přidejte změklé máslo, mléko a oddělené žloutky. Zadělejte pevné a nelepivé těsto, které rozdělte na dvě stejně velké části, zabalte je do přilnavé fólie a dejte je na hodinu do lednice.




Mezitím připravte makovou náplň. Z bílků vyšlehejte tuhý a pevný sníh. Ve vedlejší misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, mletý mák, mléko, vanilkový cukr a citronovou kůru a dobře promíchejte. Nakonec k této suché směsi jemně špachtlí přimíchejte bílkový sníh.


Plech vyložte pečicím papírem, případně jen vymažte máslem a vysypejte moukou. Vyndejte z lednice těsto, jednu polovinu odložte stranou a druhou rozválejte na obdélníkový plát ve velikosti plechu na pečení. Plát vložte na plech tak, aby boky byly lehce zdvižené, čímž vytvoříte jakousi obdélníkovou těstovou misku. Tu pak rovnoměrně naplňte makovou náplní a tu pak zakryjte druhou plackou vyválenou z těsta. Pokud chcete, můžete druhou půlku těsta nakrájet na tenké proužky a vyskládat je na povrch koláče do mřížky.

Koláč vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud povrch krásně nezezlátne. Před podáváním nechte dobrotu vychladnout a povrch zasypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů