Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční makový a ořechový závin

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Tradiční makový a ořechový závin - postup přípravy

Makové a ořechové záviny jsou velice oblíbené nejen mezi dětmi. Rádi je pojídají i leckteří dospělí. Jsou ideální součástí snídaně, nebo třeba odpolední svačiny. Výborně doplní šálek dobré kávy, nebo čaje. Pojďte si s námi připravit tyto dokonalé moučníky a zavzpomínejte díky nim na své dětství.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Maková náplň

Ořechová náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak postupovat při přípravě těsta na záviny?

Do mísy vložte droždí a přelijte jej teplou vodou, počkejte až se vytvoří pěna. Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo, smíchejte ho s cukrem, vejci, solí a vlijte k rozpuštěnému droždí. Metličkou suroviny propojte a na závěr do směsi prosejte i polohrubou mouku přes jemné sítko. Vypracujte rukama hladké a vláčné těsto, které bude držet tvar. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout po dobu zhruba 90 minut. Mezitím se pusťte do přípravy náplní do závinů.




Jak postupovat při přípravě makové a ořechové náplně?

Ve dvou malých hrncích si zahřejte mléko, do jednoho vsypte mleté ořechy a do druhého mletý mák a nadále zahřívejte. Postupně přidejte i ostatní suroviny, jako je cukr, rozinky, med, citronová kůra. Obě náplně by měly mírným zahříváním zhoustnout.

Kompletace závinů, fáze pečení a servírování

Vykynuté těsto vyjměte z mísy a dejte na vál, rozdělte na dvě stejně velké poloviny. Vyválejte tenčí pláty a jeden pomažte makovou náplní, druhý zase ořechovou. Zarolujte a nechte ještě na plechu vystlaném pečícím papírem vykynout asi hodinu. Pak pomažte povrch závinů rozšlehaným vajíčkem a dejte do trouby péct na 30 až 40 minut při 200 stupních Celsia. Hotové záviny posypejte moučkovým cukrem, pokrájejte na asi centimetr široké plátky a podávejte vychladlé. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů