Třešňový dort se smetanovým krémem - postup přípravy
Krémový třešňový dort se stane neodolatelnou letní lahůdkou, která roztančí vaše chuťové pohárky. Jemné a nadýchané piškotové těsto se snoubí s lehce nakyslou chutí třešní, luxusní nádech pak dortu dodává lehký smetanový krém, jednoduše řečeno, je skvostný.
Piškot
Třešňová náplň
Krém
Na dozdobení
Celá vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do bílé husté pěny. Buďte trpěliví, šlehání bude trvat několik minut.
Mouku promíchejte s kakaem, kukuřičným škrobem a kypřicím práškem do pečiva. Prosátou směs postupně opatrně a jemně vmíchávejte do vyšlehaných vajec.
Těsto vylijte na plech, vyložený pečicím papírem. Aby byl piškot nadýchaný, zacházejte s těstem velmi opatrně. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut.
Upečený piškot nechte vychladnout. Poté jej opatrně vyjměte z formy a podélně rozkrájejte na tři pláty.
Očištěné a vypeckované třešně vsypte, společně s cukrem do větší pánve. Zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Poté vařte asi 5 minut. Uvařené třešně oddělte pomocí cedníku od šťávy.
Smetanu šlehejte se smetanovým sýrem a cukrem, dokud nevznikne hladký krém. Při šlehání použijte pouze střední rychlost šlehače.
Spodní plát dortu pokapejte šťávou z vaření třešní, následně přidejte vrstvu krému. Pečlivě jej uhlaďte a poklaďte na něj vařené třešně.
První vrstvu překryjte druhým plátem piškotu. Ten opět potřete krémem a přidejte třešně. Poslední plát piškotu potřete zbytkem krému. Dort nechte tuhnout po dobu 4 hodin v lednici.
Ztuhlý dort opatrně vyjměte z formy, posypte hoblinkami čokolády a krájejte na jednotlivé dílky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nejlepší recepty