Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Německá hrachová polévka s uzeninou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Německá hrachová polévka s uzeninou - postup přípravy

Pod pojmem hrachová polévka si nejčastěji většina z nás představí klasický krém s několika kuličkami hrachu a hrstí krutonů. Toto ale není jediná podoba hrachovky. Zajímavý německý recept na hrachovou polévku dokazuje, že ze stejných surovin lze obměnou postupu připravit diametrálně odlišné jídlo.

Ingredience pro:
1 porce

Vývar

Hrách

Základ

Ostatní

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hrášek nasypejte do hrnce, zalijte ho vodou, přidejte sůl a vařte ho do poloměkka.

2. KROK

Mezitím připravte zeleninu na vývar. Očistěte mrkev, cibuli, česnek i celer, vložte je do hrnce spolu s natí kopru nebo petržele, bobkovým listem a zrny černého pepře. Přidejte trochu soli a zalijte litrem vody. Na středním ohni vařte nejméně 1 hodinu.

3. KROK

Očistěte druhou mrkev a cibuli a obojí nakrájejte na jemné kostičky. Měkký salám zbavte střívka a nakrájejte ho na malé kousky. Na sporáku rozehřejte pánev se dvěma lžícemi másla a orestujte na něm cibuli. Když začne zlátnout, přidejte k ní mrkev a pokračujte v restování. Nakonec přidejte salám a společně ještě několik minut restujte.

4. KROK

Hotový vývar odstavte ze sporáku a vylovte z něj veškerou zeleninu. Rozkrájejte ji na kousky do misky a tyčovým mixérem ji spolu se dvěma lžícemi vývaru rozmixujte do hladkého pyré.

5. KROK

Ve velkém hrnci smíchejte restovanou zeleninou se scezeným hrachem a vše zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte do směsi i zeleninové pyré, dobře promíchejte a přiveďte k varu.

6. KROK

Oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostičky. Ty přidejte do hrnce, promíchejte a vařte tak dlouho, dokud brambory a hrášek zcela nezměknou. Polévku ochutnejte a v případě potřeby ještě trochu dosolte a podávejte se snítkou čerstvého kopru nebo petrželky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů