Tříbarevný tvarohový koláč s vůní vanilky - postup přípravy
Klasický tvarohový koláč nikdy nezklame, paní Kateřina Sojková jej doplnila kakaem a dochutila vanilkou. Neobyčejný tříbarevný dezert si vás získá nejen svým vzhledem, ale také vláčností a lahodnou chutí, navíc jej budou milovat i vaše děti.
Kakaové těsto
Světlé těsto
Tvarohová náplň
Tmavé těsto
Začněte přípravou tmavého těsta. V míse smíchejte všechny přísady, nejlépe ručně. Těsto se bude zpočátku podobat drobence, postupným zpracováváním vám však vznikne tužší hmota. Tu přemístěte na plech s vyšším okrajem a postupně ji rozprostřete po celé ploše.
Tip: Dle paní Sojkové je možné těsto také nejprve vyválet kuchyňským válečkem a poté přesunout na plech.
Tvarohová náplň
Na tvarohovou náplň vyšlehejte všechny tvarohy společně s vejcem a cukrem. Poté ji nalijte na tmavé těsto, které jste si v předchozím kroku přemístili na plech.
Světlé těsto
Poslední vrstvu tvoří světlé těsto. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Tento krok vyžaduje trpělivost, čím déle budete šlehat, tím nadýchanější bude výsledek. Do pěny postupně přidávejte olej a vodu. Nakonec opatrně, pomocí stěrky, vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto přelijte přes tvarohovou náplň.
Tvarohový koláč pečte při 150 °C asi 45–50 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po upečení koláč nechte vychladnout, nakrájejte jej na porce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.