Trojúhelníčky se šunkou a sezamem - postup přípravy
Trojúhelníčky se šunkou jsou jednoduché a poslouží jako předkrm i pohoštění pro vaše blízké. Mají bohatou máslovou náplň, kterou skvěle doplňuje jemný sýr a uzenina.
Trojúhelníčky se šunkou a sezamem jsou přesně ten typ pečiva, které se hodí na každou příležitost. Ať už čekáte návštěvu, chystáte slavnostní stůl nebo si jen chcete dopřát něco dobrého k odpolední kávě, tohle máslové pečivo s jemnou náplní nikdy nezklame. Je měkké, voňavé, syté a díky šunce a sýru krásně chuťově vyvážené. Sezam navrch dodá křupavost a šmrnc – a najednou máte na stole něco, co vypadá jako z pekárny, ale voní jako doma.
Podobné recepty mají v českých kuchyních dlouhou tradici. Plněné kynuté pečivo se peklo už za časů našich babiček – tehdy se do těsta balila třeba uzenina, sýr, zelí nebo tvaroh. Dnes se recepty trochu proměnily, ale princip zůstává stejný: dobré těsto, poctivá náplň a trocha péče. Trojúhelníčky se šunkou jsou takovou moderní verzí klasických rohlíčků nebo šátečků, jen s trochu jiným tvarem a bohatší chutí.
Zajímavé je, že i když vypadají slavnostně, jejich příprava není nijak složitá. Těsto je měkké, dobře se s ním pracuje, a náplň se dá snadno upravit podle toho, co máte doma. Místo šunky můžete použít třeba slaninu, uzené maso nebo i zeleninu. Sýr může být jemný, výrazný, uzený – podle chuti. A sezam? Ten se dá nahradit mákem, kmínem nebo třeba hrubou solí.
Každá domácnost si může vytvořit svou vlastní verzi. Někdo přidá do těsta bylinky, jiný do náplně česnek nebo hořčici. Ať už se rozhodnete jakkoliv, jedno je jisté: trojúhelníčky se šunkou a sezamem jsou pečivo, které potěší. Nejen chuťové buňky, ale i oči a srdce. Protože když se peče doma, je to vždycky trochu slavnost.
Těsto
Náplň
Na potření
Na posypání
Nejprve připravte kvásek smícháním vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí. Směs poté nechte 10 minut reagovat. V samostatné míse následně smíchejte většinu mouky se vzešlým kváskem.
Přidejte olej s vodou, solí, zbytkem mouky a vytvořte těsto, které zakryjte a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. Mezitím připravte náplň.
Rozšlehané vaječné žloutky smíchejte se zakysanou smetanou a rozpuštěným máslem. Do směsi vešlehejte špetku soli a pokračujte se zpracováním těsta.
Tip: Místo másla můžete použít margarín.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 části, z kterých vytvořte bochánky. Každý z nich vyválejte na čtvercový plát o rozměrech 33×33 cm.
Poznámka: Pláty by měly mít tloušťku cca 0,5 cm.
Plát potřete máslovou směsí a posypte najemno nastrouhaným sýrem a nadrobno nakrájenou šunkou. Těsto zarolujte a nakrájejte na trojúhelníky, které vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Trojúhelníčky se šunkou zakryjte a nechte kynout dalších 15 minut. Poté je potřete směsí vaječného žloutku s mlékem, posypte sezamovými semínky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natašine Slastice

