Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové minikoláčky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tvarohové minikoláčky - postup přípravy

Tvarohové koláče. To je nejklasičtější z nejklasičtějších českých sladkých pečených dobrot, které už pekly prababičky našich prababiček. Je zvláštní, že se za pouhé jedno století z českých domácností prakticky vytratily. Přitom jejich příprava není nijak náročná ani obtížná. Poradíme vám recept na maličké tvarohové koláčky, které budete rádi péct opakovaně zas a znovu.

Ingredience pro:
6 porcí

Základ

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Nalijte poloviční množství odměřeného mléka do misky a rozpusťte v něm lžíci cukru a přidejte sušené droždí. Lehce zamíchejte a nechte asi 15 až 20 minut na teplém místě, dokud se na povrchu těsta nezačnou vytvářet bublinky.




Do misky rozklepněte vajíčko a oddělte žloutek od bílku. Žloutek si odložte stranou a bílek přidejte do aktivovaného kvásku. Přilijte k němu také zbylé mléko a olej a přidejte sůl a zbylý cukr. Metličkou všechno dobře promíchejte a pak přimíchejte také hladkou mouku. Zadělejte hladké a hutné těsto. Když přestane lepit na ruce i na stěny mísy, zakryjte ho v míse utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Mezitím připravte tvarohovou náplň. Tvaroh vyklopte do misky a přidejte k němu vajíčko, cukr a vanilkový cukr. Šlehačem šlehejte, dokud nezískáte hladkou pastu.

Když těsto dobře vykyne, rozdělte ho na několik menších kousků podle své chuti. Tyto kousky vytvarujte do kuliček a vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. S pomocí skleničky či vhodně velkého hrnku s kulatým dnem vytlačte do těsta důlky, které naplňte tvarohovou náplní.

V misce si rozšlehejte žloutek, který jste si na začátku přípravy oddělili od bílku použitého do těsta a pomažte jím celý povrch koláčů.

Plech vložte do vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů Celsia a pečte koláče po dobu 20 minut, dokud okraje krásně nezezlátnou.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů