Domácí jablečný sýr

Další 0 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
60 minut
ČAS VAŘENÍ
120 minut
NÁROČNOST
Snadná

Domácí jablečný sýr - postup přípravy

Z jablek lze udělat fantastický sladký vánoční dezert, který je známý především v ruskojazyčných zemích. Příprava není vůbec složitá, vyžaduje však trpělivost.
1. KROK

Jablka, mohou být jakéhokoli typu, dobře omyjte. Zbavte je jádřinců, ale neloupejte. Potom si připravte cukr. Záleží, jak moc máte rádi sladké a na sladkosti jablek, cukru by mělo být 15 až 25 procent hmotnosti jablek, Jablka rozkrájejte na plátky a prosypejte je třetinou cukru. Přikryjte v hrnci a nechte den odležet.

2. KROK

Poté můžete zhruba 10 procent jablek odložit, abyste později měli kusy jablek v sýru, ale není to nutné, sýr může být hladký. Na mírném plameni jablka rozvařte doměkka. Poté přidejte zbytek cukru a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Případně lze jablka propasírovat přes síto.

3. KROK

Jablka provařte. Protože je nutné, aby zhoustla, musí se vařit dlouho na mírném plameni a stále míchat. Ale lepší varianta je vařit je několik dní, pokaždé chvíli. Musí vám nakonec vzniknou hustá hmota. Poté do ní přidejte skořici a další koření, jako je hřebíček, kardamom a muškátový oříšek, dále odložené kusy jablek a nasekané vlašské ořechy, případně nějaké kandované či sušené ovoce a ještě 20 minut provařte.

4. KROK

Připravte si vlhkou gázu ve 4 vrstvách. Dejte do ní výslednou hmotu, položte ji na prkénko a přikryjte dalším prkénkem, které zatížíte. Nechte den odležet. Pak placku vytáhněte z gázy a nechte ji na pečicím papíře schnout. Placku jednou za den obraťte. Proces může podle teploty a vlhkosti trvat i několik týdnů. Výsledný produkt by měl být elastický. Skladujte ho v pečicím papíře nebo plátně na dobře větraném místě.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Galerie

Další 0 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 496 hlasů
Nahlásit chybu
68 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty