Tvarohové šátečky ke kávě - postup přípravy
Velmi jednoduchým a rychlým způsobem si můžete doma upéci tvarohové šátečky, které poslouží jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji. Recept na ně nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Na těsto
Na náplň
Do zadělávací mísy dejte tvaroh, vejce, změklou heru a polohrubou mouku. Vše promíchejte a zpracujte do hladkého těsta. Z něho na mírně pomoučněném válu vyválejte placku o síle zhruba 3 milimetry. Z těsta vykrájejte čtverce o délce hrany zhruba 10 centimetrů. Můžete zvolit jinou délku podle toho, jak chcete šátečky velké.
V míse si připravte náplň z tvarohu (neměl by být vaničkový), do kterého dejte vejce, čtvrtinu sáčku vanilkového pudinku a podle chuti moučkový cukr. Někteří lidé radí přidat i vanilkový cukr na chuť. Vše rozmíchejte, aby se suroviny náležitě spojily. Do tvarohu by jistě šlo přidat i několik rozinek namočených v rumu.
Na vykrájené čtverce dejte připravenou náplň podél úhlopříčky z jednoho rohu do druhého. Druhé dva rohy přehněte přes náplň a na vrchu spojte. Takto udělané šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu rozehřejte na 190 °C a pečte zhruba 20 minut, dokud nebudou viditelně hotové. Po vyndání z trouby nechte šátečky vychladnout a servírujte posypané moučkovým cukrem. Pokud máte rádi jinou náplň, lze je místo tvarohu plnit například mákem nebo povidly.