Tvarohový dort s nádechem citronu - postup přípravy
Tvaroh je skvělou ingrediencí i na pečení. V kombinaci s několika dalšími umí vytvořit jedinečnou pochoutku. Moučník, který zaručeně osloví každého. I tím, že voní po citronu a vanilce.
Ingredience
Mouka je základem těsta, a proto se jí začíná. Zamíří do mísy, kam se dále přidává prášek do pečiva, ale také sůl a oba cukry. Vše se promíchá dohromady a vznikne moučná směs, jejíž polovina se nasype do plechu, který se předtím důkladně vymaže máslem.
Jakmile je polovina základu těsta v plechu, přichází čas na využití tvarohu. Tím se pokryje celá současná vrstva mouky. Na tvaroh následně zamíří na kostky nakrájené ovoce. Jaké to bude záleží na chuti každého. Potom se vše ještě posype kandovanou citronovou kůrou.
Na tuto vrstvu zamíří zbývající část moučné směsi. Důležité je, aby se tvaroh s ovocem zasypal pokud možno rovnoměrně.
Finální vrstva se vytvoří ze smetany, mléka a vajec. Vše se smíchá dohromady, ideálně s využitím ručního šlehače. Touto směsí se moučník připravený na plechu komplet zalije. Poté se vidličkou udělá několik děr, aby se tekutá směs dostala i do nižších pater. Toho se docílí i tak, že se vše nechá zhruba 30 minut odpočívat. Tekutá složka se díky tomu vsákne do té suché.
Když je vše připraveno, poklade se celý povrch nakrájeným máslem, a plech může zamířit do trouby. Tu rozehřejte na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je v tomto případě asi 40 minut. Důležité je, aby byl povrch zlatavý a střed dokonale upečený. Po vyjmutí z trouby lze nechat postupně chladnout, přímo na plechu nakrájet a poté servírovat. Nic se nezkazí ani posypem z moučkového cukru, který přijde vhod nejenom milovníkům sladkého.