Unikátní sýrový chlebíček ze starého chleba pečený na pánvi - postup přípravy
Starý gumový chleba nebo veka či jiné pečivo nemusí hned přijít do koše či zvířatům. Můžete ho zužitkovat a připravit si z něho báječně voňavou a lahodnou dobrotu, na kterou vlastně téměř nic nepotřebujete. Natrhejte chléb a už je téměř hotovo.
Ingredience
Vezměte si k ruce starý chléb, veku, housky či jiné jemné pečivo, které sice zgumovatělo, ale ještě neztvrdlo jako kámen. Pokud byste ale přeci jen měli jenom tvrdé pečivo, ani tak není prohráno. Namísto natrhání byste mu jen dali, co proto paličkou na maso. Mimochodem, když svým strávníkům neřeknete, že je recept ze starého chleba, nemají nikdy šanci poznat, že tomu tak je.
Starý gumový chléb natrhejte na velmi malé kousky a vložte ho do velké hluboké misky. K natrhanému chlebu vyklepněte tři vajíčka, posypejte kořením (my jsme použili po jedné lžičce tymiánu, sušeného česneku a sladké mleté papriky, ale toto množství si můžete i přizpůsobit podle sebe, případně použít i jiné druhy svého oblíbeného koření. Jestli chcete, těsto si podle chuti i přisolte.
Přísady v misce zalijte sklenicí mléka. Lžící míchejte tak dlouho, dokud se mléko dokonale nenasákne mlékem. Pak vezměte lžíci a důkladně všechny přísady v misce promíchejte, abyste vytvořili jednolitou směs.
Na kamnech zahřejte pánev, kterou jste s pomocí silikonového štětce potřeli olejem. Pak těsto do pánve důkladně upěchujte. Vložte pánev s chlebovou směsí na nejmírnější oheň a zahřívejte ji dozlatova. Když je z jedné strany upečená, zaklopte pánev pokličkou a duste, dokud nenabude na objemu. Pak dobrotu otočte na druhou stranu, vraťte na pánev a znovu dopékejte dozlatova. Nakonec vyndejte dobrotu z pánve, nakrájejte kráječem na pizzu a s chutí podávejte.