Dukátové buchtičky z kynutého těsta - postup přípravy
Máte-li dost masových pokrmů, připravte si k obědu rychlé dukátové buchtičky s jahodovým pudinkem. Jsou nadýchané, mají jemnou strukturu a jsou cítit po vanilce.
Kvásek
Těsto
Pudink
Na pomazání
Nejprve připravte kvásek smícháním mléka s droždím.
Poznámka: Droždí nechte v mléce reagovat přibližně 10 minut.
Mezitím v samostatné míse smíchejte mouku s cukrem a solí. Následně přidejte olej s kváskem a uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
Tip: Aby v těstu nebyly hrudky, mouku před použitím prosejte.
Po vykynutí těsto znovu prohněťte a vyválejte z něj plát o výšce 1 cm, který vytvarujte do obdélníku. Těsto nakrájejte na pruhy o šířce 3 cm, které nakrájejte na kousky o šířce 1,5 cm.
Stranu prvního kousku těsta namočte do oleje a položte ji na plech, pokrytý pečicím papírem. Nyní namočte do oleje stranu druhého kousku těsta, který, touto namočenou stranou, přilepte k těstu na plechu.
Poznámka: Postup opakujte u všech dalších kousků.
Plech vložte do předehřáté trouby na 190 °C a buchtičky pečte po dobu 20 minut. Mezitím připravte pudink.
Asi 200 ml mléka odlijte do misky, ve které ho smíchejte s jahodovým pudinkem v prášku. Zbytek mléka vlijte do hrnce a začněte ho zahřívat. Jakmile se pudink v mléce rozpustí, vlijte směs do hrnce s horkým mlékem.
Poznámka: Pudinkovou směs vlévejte do hrnce za stálého míchání.
Do hrnce přidejte klasický cukr s vanilkovým cukrem a pudink vařte 1,5–2 minuty, do zhoustnutí. Pudink následně odstavte z tepla a nechte ho volně chladnout.
Po upečení dukátové buchtičky pomažte máslem a poté je od sebe oddělte.
Poznámka: Buchtičky servírujte polité jahodovým pudinkem. Jako nápoj k nim můžete podávat ovocný čaj.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Cesminaz