Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřové kostky nadivoko s pajfalským knedlíkem

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Vepřové kostky nadivoko s pajfalským knedlíkem - postup přípravy

Pajfalské knedlíky se proslavily zejména díky filmu Slavnosti sněženek, kde figurovaly jako příloha k legendárnímu kanci se šípkovou omáčkou. Tentokrát kance vyměníme za prase domácí a šípkovou omáčku za divoké koření podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.

Ingredience pro:
1 porce

Pajfalský knedlík

Vepřové nadivoko

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pajfalský knedlík

Slaninu nakrájejte na menší kostičky. V pánvi rozpusťte kousek másla a opečte na něm slaninu dozlatova. Housky nebo rohlíky nakrájejte na malé kostičky, které přidejte do pánve ke slanině a opékejte je, dokud nezezlátnou. Nakonec přisypejte nahrubo nasekanou petrželku, promíchejte a nechte vychladnout.

Máslo utřete se žloutkem do pěny. Přidejte vejce, vlažné mléko, sůl, citrónovou kůru a muškátový oříšek a přisypejte dětskou krupičku. Za stálého míchání zapracujte směs z pánve a z těsta zformujte šišku. Tu zabalte do varné fólie a vložte do hrnce s vroucí vodou, kde knedlík vařte asi 1 hodinu. Pokud namísto jedné velké šišky uděláte dvě malé, stačí jej vařit 25–30 minut.

2. KROK

Vepřové kostky nadivoko

Zatímco se knedlík vaří, nakrájejte na malé kostičky slaninu a opékejte ji v hrnci nebo ve velké pánvi, dokud nepustí tuk. Cibuli nasekejte najemno a opečte ji v tuku ze slaniny dorůžova. Přidejte na kostky nakrájené vepřové maso, podle chuti osolte, opepřete, posypejte sladkou paprikou a opékejte, dokud se maso nezatáhne. Poté vše podlijte vývarem či vodou, přihoďte bobkový list a nové koření a duste, dokud maso nezměkne.

Halali ve sklenici slijte a nechte důkladně okapat. Jakmile maso v omáčce změkne, přidejte k němu okapané halali, přilijte smetanu a nechte vše společně provařit. Pokud je potřeba, zahustěte trochou jíšky nebo hladké mouky a podávejte s uvařeným a na plátky nakrájeným pajfalským knedlíkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů