Univerzální kefírové těsto nejen langoš - postup přípravy
Pokud občas zatoužíte v kuchyni projevit i svoji kreativitu, potřebujete k tomu pár univerzálních nástrojů, které můžete přizpůsobit podle aktuální nálady. Mezi takové nástroje patří univerzální těsto, které můžete využít k vytváření ovocných či jiných sladkých koláčů, anebo naopak ke zformování zajímavých slaných snacků, jako jsou párky v těstíčku a jiné podobné dobroty. Můžete si vybrat náplň podle chuti a pokaždé s ní chutně překvapit své strávníky.
Ingredience
Kefír nalijte do misky a přidejte k němu jedlou sodu. Rozklepněte také jedno vajíčko a spolu se dvěma polévkovými lžícemi oleje ho přidejte do kefírové směsi. Všechny suroviny jemně promíchejte.
Za stálého míchání přisypávejte hladkou mouku a zadělejte těsto. Když pak trochu drží pohromadě, vyklopte ho na pomoučněný vál a rukama ho důkladně zpracujte do měkké a lehce lepivé konzistence. Vytvarujte z těsta bochánek, který přikryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte ho odpočívat zhruba deset nebo patnáct minut.
Pracovní plochu si ještě trochu posypejte moukou a těsto znovu lehce promněte. Vytvořte z něj pravidelný válec, který rozdělte na 8 až 10 částí. Z každé z nich pak vytvořte kouli.
Každou kouli lehce pomoučněte a válečkem z ní vytvořte kulatou placku o síle kolem pěti až sedmi milimetrů. Svou oblíbenou náplň umístěte doprostřed a okraje placky pečlivě zamotejte kolem náplně. Takto připravené koláčky nechte ještě pět až deset minut odpočívat.
Na kamna si postavte pánev s trochou oleje, kterou dobře rozehřejte a každý koláček pod pokličkou z obou osmažte dozlatova.
Na každý kousek nakonec dejte rozpustit malý kousíček másla, uspořádejte je na talíř a přikryjte je papírovou utěrkou. Tak je nechte odpočívat další čtvrthodinu a pak s chutí podávejte.