Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální koření ze zbytků paprik

Univerzální koření ze zbytků paprik - postup přípravy

Pokud pěstujete papriky, anebo neradi plýtváte potravinami, možná se vám nezdá nutnost vyhodit část paprik v podobě odkrojků a semeníků. A máte pravdu, je jich velká škoda – dají se totiž zpracovat na velmi chutné a aromatické univerzální koření.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vždy, když připravujete jakýkoliv pokrm z paprik, vykrájené semeníky včetně semínek uschovejte a nechte zvolna usušit v papírové krabici nebo na plechu pokrytém kusem pečicího nebo obyčejného balicího papíru. Před sušením papriky ještě zbavte zelených stopek a nakrájejte je na tenčí plátky, aby se dužnina důkladně prosušila skrz naskrz. Je důležité, aby v ní nezbyla žádná voda.

2. KROK

Pokud sušíte více paprik najednou, můžete použít klasickou sušičku na ovoce, anebo je na plechu vložte do trouby nastavené na 50 °C a nechte je sušit celou noc s pootevřenými dvířky trouby. Nemusíte se bát, teplota je příliš nízká na to, aby mohlo dojít k jakýmkoliv nehodám.

Když jsou zbytky paprik usušené, nastává čas jejich semletí. K tomu výborně poslouží mlýnek na kávu, s jehož pomocí zpracujte zvlášť semeníky se semínky a zvlášť usušené kousky dužniny.

3. KROK

Při sušení dužniny dbejte na to, aby ležela slupkou dolů. Díky tomu se usuší rychleji a lépe. Usušenou dužninu poté semelte rovněž mlýnkem na kávu a získáte domácí mletou sladkou papriku do polévek, omáček a všude tam, kde ji běžně používáte. Mletá semínka můžete také smíchat s práškem z dužniny, čímž získáte ještě mnohem aromatičtější a univerzální koření.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů