Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak správně uchovat vejce v lednici

Jak správně uchovat vejce v lednici - postup přípravy

Výrobcem připravené úložiště ve dveřích je špatně! Už jste nejspíš slyšeli cosi o tom, že ve všech místech lednice není teplota stejná, a v případě poliček ve dveřích to platí dvojnásob. Vzhledem k jejich povaze zde totiž dochází k velkému kolísání, což vede k rychlejší ztrátě kvality a čerstvosti uložených produktů.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jak vajíčka neskladovat

Zejména v době, kdy se vejce začínají téměř vyvažovat zlatem, je jejich správné uložení klíčové. Je totiž zbytečné si je nechat kvůli začátečnické chybě zbytečně brzy zkazit. Nevědomky to ale velká část z nás dělá.

Během prodeje bývají vejce v obchodech umístěna obvykle v klimatizovaných místech, případně v chladicích zařízeních, odkud si je po nákupu přineseme domů a uložíme je buďto do dvířek lednice, anebo třeba do potravinové skříně v kuchyni. To je ale obojí špatně.

V prvním případě je totiž při každém dalším otevření lednice vystavujeme neustálému nárazovému kolísání teploty a ve druhém případě je necháváme rovnou v teple. Pokud vytápíme byt na 22 °C a více, pro vajíčka je to smrtící.

2. KROK

Uchovejte vejce až 14 dnů

Důležitým faktem je, že vejce obvykle vydrží maximálně dva týdny, po jejichž uplynutí je lepší se jejich konzumaci vyhnout. Pokud však vejce špatně skladujete a nezacházíte s nimi vhodným způsobem, tato maximální trvanlivost se může někdy i zásadně zkrátit.

Předně je třeba říci, že před uložením do lednice vejce v žádném případě nemyjte, a to ani čistou vodou. Narušíte tím přirozenou ochrannou bariéru vejce, která mu prodlužuje trvanlivost. Jakmile ji umyjete, je třeba vejce ihned spotřebovat. Pokud toužíte skořápku očistit od hrubých nečistot, použijte k tomu suchou hrubou houbičku nebo třeba starý hadřík a dejte si velký pozor, abyste během čištění skořápku žádným způsobem nenarušili.

Nejvhodnějším místem pro uložení vajíček je zadní část prostřední police v lednici. Zde je totiž nejstabilnější teplota, která vejcím svědčí. Ještě lepší je použít uzavíratelnou dózu. Pokud je vaše lednice vybavena stojánkem na vajíčka, jednoduše jej vyjměte z poličky ve dveřích, umístěte ho do plastového boxu, vyskládejte do něj vajíčka a dózu uzavřete. Tímto způsobem zajistíte nejdelší možnou dobu použitelnosti vašich draze nakoupených vajíček.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů