Univerzální slané těsto - postup přípravy
Chcete mít neustále po ruce univerzální slané těsto na různorodé chuťovky? Potom jste našli perfektní recept, jak ho vyrobit. V lednici vám vydrží klidně i sedm dní. Následně je nutné připravit čerstvé.
Ingredience
Začněte tím, že si ve vlažném mléku rozpustíte nadrobené čerstvé droždí. Poté do něj vsypte i krupicový cukr a promíchejte. Tekutinu nalijte na hladkou mouku v míse a vše propojte s kypřícím práškem do pečiva, solí, vejci a bílým jogurtem.
Vypracujte vláčné nelepivé těsto. To nechte buď nakynout při pokojové teplotě hodinu a pak spotřebujte, nebo jej umístěte do sáčku a uskladněte v lednici. Používat ho můžete následující týden. Potom je potřeba připravit nové.
Jak univerzální slané těsto upotřebit?
Nyní se můžete inspirovat dvěma tipy na upotřebení univerzálního slaného těsta. Jedním z nich jsou například nadýchané pirožky. Ty lze plnit jak mačkanými bramborami s opečenou slaninou a cibulkou, tak třeba hovězím mletým masem s cibulkou, lisovaným česnekem, solí a mletým černým pepřem.
Vyválený plát těsta rozdělte na několik čtverců, na které nanášejte náplň. Pak přeložte do trojúhelníku, utěsněte dobře okraje a polotovary jsou hotové. Pirohy smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte třeba se zakysanou smetanou. Další tip osloví zejména děti. Z těsta vyválejte plát, ten nakrájejte na proužky a ty omotávejte kolem libových párků. Měli byste uzeninu zcela pokrýt. Jednotlivé porce vyskládejte na plech, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Pečte dozlatova. Je to velká dobrota!