Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální těsto na dvě sladké dobroty

Univerzální těsto na dvě sladké dobroty - postup přípravy

Hledáte parádní recept na sladké těsto? Vyzkoušejte tento na jednoduché těsto, které se smaží. Můžete z něj udělat sladký langoš nebo nadýchané bochánky. Vaše návštěva si tyto dezerty zamiluje, protože se skvěle hodí jako zákusek ke kafi. 

Ingredience pro:
1 porce

Langoš na sladko

Ořechové bochánky

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Langoš na sladko

Do misky si vložte vajíčka, špetku soli, cukr, prášek do pečiva a bílý jogurt. Vše spolu zamíchejte do hladké hmoty. Postupně pak přidejte prosetou mouku. 




Nejdříve vše promíchejte lžící a pak těsto promněte rukama. Mělo by být měkké a lehce lepkavé. Nechte 10 minut odpočívat pod utěrkou. Poté ho ještě trošku prohnětete, dokud nebude hladké a nelepivé. 

Rozdělte těsto na 8 stejných kusů a tvarujte do koulí. Každou kouli pak vyválejte na kulatý tenký plát, pracujte na pracovní desce, která je posypaná moukou, aby se pláty nelepily. 

Smažte na větším množství rozpáleného oleje, z obou stran, dokud placka nezhnědne. Hotové langoše dávejte na talíř, vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej. 

Jak vylepšit sladké langoše?

Servírujte posypané moučkovým cukrem, můžete placku namazat oblíbenou marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou.


Ořechové bochánky

Smíchejte v misce kefír, prášek do pečiva, sůl a cukr, to zamíchejte. Přidejte mleté ořechy, olej a vejce. Postupně přidávejte prosetou mouku, vše zpracujte do měkkého lepivého těsta. Nechte odpočívat 10 minut.

Mezitím si v hrnci zahřejte velké množství oleje. Pomocí lžíce do oleje přidávejte těsto, tak se vytvarují koblihy. Smažte dokud nejsou bochánky rovnoměrně hnědé. Hotové koblihy dejte na talíř vyloženým papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný olej. 

S čím jsou ořechové koblihy vynikající?

Bochánky se hodí namáčet do kefíru nebo bílého jogurtu. Můžete je posypat kakaem nebo moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů