Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální žloutkový krém

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Univerzální žloutkový krém - postup přípravy

Chystáte na narozeninovou oslavu muffiny, piškotové rolády nebo snad slavnostně vyhlížející dort? Pak se rozhodně neobejdete bez lahodného a nadýchaného žloutkového krému, který si nyní můžete díky snadnému receptu připravit! S touto pochoutkou budou vaše dezerty dokonalé.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V míse vyšlehejte vaječné žloutky společně se lžící krupicového cukru. Poté zbylé množství cukru vsypte do rendlíku a zalijte 80 mililitry vody.




Na středním plamenu směs přiveďte k varu a vyčkejte, než se vytvoří řidší karamel. Poté jej odstavte z plotny a pokračujte ve šlehání, tj. do žloutkové pěny postupně lijte právě zhotovenou karamelovou směs a mixujte, dokud nedocílíte husté a nadýchané konzistence.

Na závěr do krému vlijte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a dobře mixérem naposledy prošlehejte. Výslednou směs přikryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice na několik hodin.

Snažte se připravený krém skutečně co nejdříve spotřebovat. Má omezenou trvanlivost. Použít jej můžete například na zdobení narozeninového dortu, na plnění kremrolí anebo do žloutkových věnečků a větrníků

Pokud vás nenadchlo ochucení žloutkového krému vanilkovým extraktem a citronovou šťávou, můžete samozřejmě použít i cokoliv jiného. Výtečný bude ve směsi i rumový extrakt anebo třeba kakaový prášek. Tak jednoduše vytvoříte lahodný kakaový krém, který vynikne třeba v piškotové roládě s čerstvým ovocem (jahodami, borůvkami a banány).

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů