Valašská metyja z brambor, povidel a tvarohu - postup přípravy
Metyja, známá v jiných krajích též jako kutyja metyja, škubánky, anebo kucmoch, je další z řady prastarých krajových receptů, které se dědí už po generace a na něž se v moderní době téměř zapomnělo. Vyzkoušejte zapékanou variantu s povidly a tvarohem podle paní Martiny Recmanové.
Ingredience
Brambory oloupejte, vložte je do hrnce, přidejte půl lžičky soli a uvařte je doměkka. Z uvařených brambor slijte veškerou vodu, ihned je rozšťouchejte a přidejte tolik hladké mouky, aby vzniklo soudržné a husté těsto. Pokud chcete, můžete do něj přidat trochu mléka nebo smetany.
Plech na pečení vyložte alobalem a pečicím papírem, který vymažte sádlem a dovnitř rozprostřete bramborové těsto. Bramborovou placku pokapejte rozpuštěným máslem nebo sádlem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C péct dorůžova.
Ještě horké brambory po upečení potřete povidly a posypejte strouhaným tvrdým tvarohem (popřípadě mletým mákem), pocukrujte moučkovým cukrem, přelijte rozpuštěným máslem a podávejte jako sladký hlavní chod, anebo jako dezert.