Vánoční medovníčky se skořicí - postup přípravy
Užijte si jedinečnou chuť voňavého a měkkého cukroví v podobě vánočních medovníčků. Zdobí je domácí cukrová poleva a jejich příprava trvá jen pár minut.
Vánoční medovníčky se skořicí jsou přesně to cukroví, které vám doma navodí klid, pohodu a tu pravou sváteční náladu. Jsou měkké, voňavé, medové a tak akorát sladké. A když je ozdobíte cukrovou polevou, promění se v malé jedlé ozdoby, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oko.
Tohle je cukroví, které voní jako Vánoce. Med, skořice, perníkové koření – to všechno dohromady vytvoří vůni, která se line kuchyní, když venku padá sníh a doma to hraje koledami. Medovníčky jsou jednoduché, rychlé a přitom mají kouzlo, které připomíná dětství, babiččinu kuchyni a chvíle, kdy se u stolu sedělo dlouho a nikam se nespěchalo.
Recept vychází z klasického medového těsta, které se v různých obměnách peče po celé Evropě. U nás se medovníčky často spojují s perníčky, ale tahle verze je jemnější, měkčí a díky polevě i krásně slavnostní. Jsou ideální do dárkových krabiček, na sváteční stůl nebo jen tak ke kávě, když si chcete udělat radost.
A co když si s nimi chcete trochu pohrát? Do těsta můžete přidat pomerančovou kůru, špetku muškátového oříšku nebo kapku rumu. Místo klasické bílé polevy zkuste čokoládovou, nebo je ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nasekanými ořechy. Pokud pečete s dětmi, nechte je vykrajovat tvary a zdobit podle fantazie – vzniknou tak originální kousky, které budou chutnat o to víc.
Vánoční medovníčky se skořicí jsou zkrátka cukroví, které se peče s radostí. Jsou voňavé, krásné a připravené s láskou – přesně tak, jak to má být, když se blíží Vánoce a doma to voní po medu, koření a očekávání.
Těsto
Cukrová poleva
Změklé máslo šlehejte 1–2 minuty. Přidejte vejce, med, a jakmile se ingredience propojí, také kypřicí prášek do pečiva s jedlou sodou, skořicí a perníkovým kořením.
Do směsi vešlehejte prosetou mouku v několika dávkách a vypracujte těsto.
Tip: Přidat můžete i lžičku vanilkového extraktu či vanilkový cukr. Ochutit ho můžete i mletým zázvorem, badyánem, hřebíčkem a muškátovým oříškem.
Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte ho do lednice na 30–60 minut. Můžete ho chladit i přes noc. Následně těsto rozdělte na dvě stejné části, z kterých vyválejte pláty o tloušťce 0,4 cm.
Z každého plátu vykrojte libovolné tvary, které vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Po vychladnutí ho ozdobte cukrovou polevou.
Vaječný bílek vyšlehejte do pěny, do které postupně vešlehejte cukr. Přidejte citronovou šťávu a směsí naplňte cukrářský sáček, který použijte ke zdobení.
Tip: Vánoční medovníčky můžete ozdobit i cukrářským zdobením dle vlastního vkusu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Jaja i kobaja

