Vánoční oválky s mandlí a kávovým krémem - postup přípravy
Při pečení vánočního cukroví se fantazii a kreativitě meze nekladou – zatímco některé druhy jsou vyloženě klasika, jiné mohou mít bezpočet různých variant. Vyzkoušejte luxusní vánoční oválky s čokoládou a mandlí podle receptu od Andy vaří pro zdraví.
Ingredience
Na krém
Hladkou muku s moučkovým cukrem a kakaem prosejte přes jemné sítko, přidejte změklé máslo, vaječné žloutky a jemně mleté vlašské ořechy a vše zpracujte na homogenní a soudržné těsto. To zabalte do fólie a nechte ho v lednici alespoň 1 až 2 hodiny (nebo lépe přes noc) odpočinout a proležet.
Z uleželého těsta vyválejte placku silnou asi 3 mm a vykrajujte z ní vroubkované oválky, které vyskládejte na plech a dejte péct do trouby rozehřáté na 170 °C po dobu kolem 20 minut. Po dopečení nechte oválky vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a namáčejte do ní polovinu upečených oválků. Navrch doprostřed oválku posaďte jednu loupanou mandli a nechte čokoládu zaschnout.
Pro přípravu krému vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem a zapracujte do něj instantní kávu a kapku rumu. Výsledným krémem natírejte oválky a slepujte k sobě vždy jeden oválek suchý a druhý namočený v čokoládě s přilepenou mandlí.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Andy vaří pro zdraví