Vánoční pečená šunka na pomerančích - postup přípravy
Obohaťte váš letošní sváteční stůl o šťavnatou vánoční pečenou šunkou na medu a pomerančích. Servírovat ji můžete s bramborovou kaší, salátem nebo čerstvým pečivem.
Ingredience
Do mísy nalijte pomerančovou šťávu, přidejte do ní med, olej, česnek a chilli omáčku. Poté směs velmi důkladně promíchejte.
Na povrchu šunky udělejte špičatým a ostrým nožem zářezy do mřížky. Ty by měly být přibližně 0,5 cm hluboké. Následně do každého zářezu zapíchněte celý hřebíček.
Šunku položte do pekáče a vedle ní položte plátky pomeranče. Následně k ní přidejte máslo a zalijte ji připravenou marinádou.
Vánoční šunku pečte v předehřáté troubě na teplotu 150 °C po dobu 90 minut. Každých 15–20 minut ji polévejte výpekem.
Poznámka: Doba pečení je pouze přibližná, protože vždy záleží na výšce a velikosti šunky.
Jakmile je šunka hotová, vyjměte z ní hřebíčky, nakrájejte ji na plátky a servírujte ji s bramborovou kaší nebo jinou oblíbenou přílohou.
Tip: Místo pomerančové šťávy můžete použít i pomerančový džus.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem