Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort „Husí nožky“ s třešněmi a čokoládovým krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Dort „Husí nožky“ s třešněmi a čokoládovým krémem - postup přípravy

Lahodný a vláčný dezert plný šťavnatých višní a lahodné čokolády vám učaruje nejen svou chutí, ale i originálním vzhledem. Ozdobí každý slavnostní stůl a potěší všechny milovníky domácích sladkostí. Roztomilá dekorace husích nožek pak vykouzlí neopakovatelný zážitek.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Sirup

Krém

Náplň

Poleva

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte špetku soli a mixérem na nejnižší rychlost šlehejte, dokud nezískáte jemnou a hladkou konzistenci.




Do vyšlehaných vajíček přidejte třtinový a vanilkový cukr a tentokrát na nejvyšší obrátky mixujte, dokud nezískáte nadýchanou, bělavou, objemnou a celkem pevnou hmotu hustoty pudinku. Mělo by to trvat kolem 12 minut, přesná doba však závisí na výkonnosti mixéru.

Ve dvou fázích pak k vaječné hmotě přimíchejte špachtlí hladkou mouku a krouživými pohyby vedenými zdola nahoru ji zapracujte do těsta. Snažte se nemíchat příliš dlouho, aby se hmota nesrazila.

Hotové těsto vložte do kruhové dortové formy s oddělitelným dnem, kterou jste předem vyložili pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete do rovné vrstvy a párkrát s formou lehce udeřte o stůl, abyste z těsta vyhnali přebytečný vzduch a nevytvořila se vám uprostřed formy těstová hora.

Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (program zdola nahoru a bez ventilátoru) ve střední úrovni trouby a pečte ho asi 20 minut.

Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce asi 2 až 3 hodiny. Pak těsto zabalte do přilnavé potravinářské fólie a nechte ho 24 hodin odpočívat.

Po uplynutí 24 hodin připravte sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a vařte 2 až 3 minuty na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Výsledný roztok nechte zchladnout a přidejte k němu lžičku rumu.

Připravte krém. Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte cukr a míchejte dohladka. Dejte přitom pozor, abyste cukr neroztírali po stěnách hrnce. Pak směs postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Když se cukr úplně rozpustí, odstavte směs z ohně. Přelijte ji do hlubokého talíře a vmíchejte lžíci rumu.

Na hladinu směsi v talíři položte potravinářskou fólií, kterou párátkem na několika místech proděravějte, aby se uvnitř nesrážela pára, a nechte vychladnout.

Do hluboké mísy vložte změklé máslo (mělo by být měkké tak akorát, aby v něm při stlačení prstem  zůstala výrazná stopa, ale nemělo by se úplně rozpadat). Vyšlehejte ho šlehačem tak, abyste získali nadýchanou a bělavou hmotu.

K máslu vmíchejte kakao a promíchejte směs stěrkou tak, aby kakao nezůstalo přilepené ke dnu či ke stěnám mísy.

Pak směs znovu prošlehejte a po lžících do ní zapracujte oslazenou smetanu (máslo i smetana by měly mít stejnou teplotu, jen tak se opravdu dobře propojí).

Nyní sestavte dort. Na talíř položte korpus dnem vzhůru a natřete ho připraveným sirupem, který nechte 5 minut nasáknout.

Na korpus pak rozložte slité višně, mezi nimiž ponechejte malé mezery.

Odložte stranou dvě polévkové lžíce krému na dozdobení dortu. Třetinu zbylého množství přeneste do zdobicího sáčku a vyplňte jím mezery mezi ovocem.

Poté kolem dortu upevněte dortový kroužek vyložený acetátovou fólií a navršte na něj zbylé dvě třetiny krému tak, aby byl rovnoměrně rozprostřený po povrchu.

Dort vložte do lednice vychladit a ztuhnout.

Mezitím rozpusťte čokoládu s máslem.

Promíchejte a hotovou polevou přelijte povrch dortu, který pak vraťte zpátky do lednice.

Po ztuhnutí odstraňte formu.

Ozdobte dort po obvodu odloženým krémem a rozpuštěnou tmavou čokoládou nakreslete rovnoměrně na povrch husí nožky.

Hotový dort nechte ještě přes noc ztuhnout a s radostí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů