Vánoční štola s kandovaným ovocem - postup přípravy
Vánoční štola je tradiční dezert, který by neměl chybět na žádné slavnostní tabuli. Přineste do svého domova vánoční atmosféru prostřednictvím vůně tohoto dezertu.
Těsto
Náplň
Na potření a posypání
Nejprve zpracujte ingredience na náplň. Rozinky zalijte rumem a nechte je namočené 6–8 hodin, nejlépe přes noc.
Tip: Rum můžete nahradit pomerančovým nebo ananasovým džusem.
Po této době rozinky, nasáté rumem, smíchejte se sušeným a kandovaným ovocem. Směs zalijte pomerančovou šťávou a důkladně ji promíchejte.
V jiné míse namočte mandle do horké vody, ve které je nechte ponořené 1 minutu. Poté je slijte a znovu zalijte vroucí vodou. Následně je znovu slijte, propláchněte studenou vodou a oloupejte je.
Mandle pražte na suché pánvi po dobu 5–10 minut, na mírném ohni. Poté je nasekejte najemno a smíchejte je s ovocem.
Tip: Mandle můžete nahradit vlašskými ořechy, lískovými ořechy nebo arašídy.
Nyní připravte těsto. Změklé máslo vyšlehejte s tvarohem, s cukrem a vanilkovým cukrem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte citronovou a pomerančovou kůru a směs mleté skořice, zázvoru, kardamomu a hřebíčku.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 1200 g těsta.
Do směsi vešlehejte vejce, jedno po druhém a kypřicí prášek do pečiva. Na závěr přidejte mouku se špetkou soli.
Poznámka: Mouku, před použitím, prosejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Poté ji přidávejte po částech. Díky tomu se ingredience lépe spojí.
Uhněťte těsto, do kterého zapracujte ovocnou náplň. Z těsta poté vytvořte plát o výšce 2–2,5 cm, který zarolujte a položte na plech, vyložený pečicím papírem.
Vánoční štolu pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40–60 minut.
Tip: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je štola upečená poznáte tak, že do ní píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte.
Upečený vánoční dezert potřete rozpuštěným máslem a posypte ho moučkovým cukrem. Štolu nechte vychladnout a servírujte ji nakrájenou na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natasha Shakinko