Vánoční vinná klobása - postup přípravy
Vinná klobása je jednou z neodmyslitelných vánočních specialit. Ten, kdo rezignoval na zlaté prasátko, ji obvykle rád obědvá na Štědrý den a pak ještě jednou na Boží hod a znovu na Štěpána. Je to totiž velká dobrota, které jen málokdo odolá. Je ale pravda, že spousta hospodyněk s vinnou klobásou svádí zdánlivě nerovný boj. Klobása se různě kroutí, praská a vysušuje, což jí ani na chuti, ani na vzhledu příliš nepřidá. Navzdory všeobecnému přesvědčení ale existují různé triky, které vám s její přípravou pomohou.
Ingredience
Základ je napařit a správně opéct
Příprava vinné klobásy ve své podstatě není nic složitého. Pokud si ale chcete alespoň trochu nechat záležet na výsledné chuti, musíte uznat, že jednoduše ohřát ji v mikrovlnné troubě zkrátka nestačí. Protože základem klobásy je tekutina, přesněji řečeno víno, je vhodné jej během přípravy o tuto tekutinu nepřipravit. Tím nejenom zajistíme lepší konzistenci a chuť, ale také to, že nám během přípravy nepopraská střívko. Ideální teplota pro přípravu je někde na škále mezi 140 a 150 °C.
Aby klobása zůstala kompaktní a nepřeměnila se během přípravy na suchou a drobivou hmotu, je zapotřebí ji opékat pomalu a zvolna. I při tom sice o nějakou tu tekutinu přijde, nicméně není to tolik, jako při smažení na vysokém žáru. Díky tomu by pak střívko nemělo popraskat, čemuž lze předejít i spařením klobásy ve vroucí vodě předtím, než ji umístíte na rozpálenou pánev.
Návod na přípravu vinné klobásy
Vinnou klobásu rozdělte na díly tak, že v místě, kde ji chcete oddělit, ji nejprve zakruťte a pak v tomtéž místě rozkrojte tak, aby v řezu nebyla žádná náplň. Každý kus klobásy zamotejte do tvaru šneka a zajistěte ji zapíchnutou špejlí.
V hrnci přiveďte k varu 2 litry vody s jednou lžičkou soli. Když se vaří, zmírněte plamen na střední úroveň a vložte každý klobásový šnek asi na 30 sekund, dokud na povrchu neztuhne a nezbělá.
Takto připravené klobásy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, na povrchu je z obou stran potřete rozpuštěným sádlem a pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. V průběhu pečení klobásy ještě jednou potřete sádlem či výpekem. Když jejich povrch zezlátne, otočte je na druhou stranu a dopékejte dalších 10 minut, dokud nezezlátne i druhá strana a v průběhu pečení opět jednou přelijte výpekem.
Upečené klobásy podávejte čerstvé s bramborovým salátem, ale třeba i s bramborovou kaší či vařenými bramborami maštěným máslem.
Dobrou chuť.