Vařené vepřové koleno s česnekem a mrkví - postup přípravy
Vepřové koleno se nejčastěji připravuje pečené v troubě. Někdo jej i velmi rád griluje. Ovšem zkusili jste maso připravit pouze vařením a následným chlazením v lednici? Je to delikátní záležitost pro masové gurmány!
Ingredience
Začněte tím, že si vepřové koleno řádně omyjete vodou a očistíte kůži. Poté maso vložte do velkého hrnce se studenou vodou a přidejte k němu oloupanou mrkev, oloupanou cibuli, celý černý pepř a také bobkové listy. Směs přiveďte k varu na středním plamenu a odstraňte pěnu na hladině. Nakonec sporák ztlumte a koleno vařte nadále pozvolna asi dvě hodiny. Po hodině pak přidejte k masu sůl.
Až se vepřové koleno řádně uvaří, maso se bude téměř rozpadat. V tento moment odstavte hrnec z plotny, koleno vyjměte do mísy a vařenou mrkev po zchladnutí nakrájejte na proužky.
Nyní si k ruce vezměte ostrý nůž a maso nařízněte tak, abyste získali jakýsi plát.
Na něj následně rovnoměrně natřete lisovaný česnek, vložte mrkev a také opepřete dle chuti.
Koleno na závěr stočte do role a pevně utěsněte v potravinové fólii. Maso je nutné marinovat a chladit v lednici minimálně čtyři hodiny.
Po uplynutí čtyř až pěti hodin vyjměte vepřové koleno z lednice, rozbalte z potravinové fólie a nakrájejte na stejně silné plátky.
Podávejte například s čerstvým kváskovým chlebem a kyselými okurkami. Hodit se ovšem bude i strouhaný křen. Přejeme vám dobrou chuť.