Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadný koláč s džemem a smetanovým krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Snadný koláč s džemem a smetanovým krémem - postup přípravy

Tento jednoduchý a rychlý koláč na plech chutná jako drahý a luxusní dort. Vaše děti i všichni ostatní, kdo jej ochutnají, budou nadšení.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte krém. Použijte dva žloutky, anebo jedno celé vejce. Ze žloutků je však krém chutnější. Žloutky nebo vejce vložte do kastrůlku a metličkou je vyšlehejte dohladka. Přidejte špetku soli, pak vanilkový cukr a poté, co obojí dobře zapracujete, přidejte i obyčejný cukr. Nakonec v několika fázích přimíchejte hladkou mouku nebo škrob. Doporučujeme nepřidávat celé množství najednou, řiďte se podle toho, abyste docílili té správné konzistence, která má být hustá, ale nikoliv hrudkovitá.

Ke žloutkové směsi přilijte smetanu a míchejte, dokud nezískáte konzistenci podobnou těstu na palačinky. Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání krém vařte, dokud nezhoustne do podoby pevného pudinku. Ten vlijte do čisté a studené misky a nechte ho vychladnout.

2. KROK

Do mísy prosejte hladkou mouku a přidejte k ní prášek do pečiva. Obojí důkladně několik minut míchejte, aby se prášek rozptýlil do celého objemu mouky.

Do jiné misky vyklepněte 5 vajíček, přidejte k nim vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci a špetku soli a ručním šlehačem několik minut šlehejte, přičemž po částech přisypávejte do směsi cukr.

Poté za stálého šlehání přilévejte olej, a jakmile ho zapracujete, po dílech zapracujte i směs hladké mouky s práškem do pečiva, kterou do těsta prosévejte přes jemné sítko. Těsto nařeďte trochou mléka, abyste docílili husté, avšak polotekuté konzistence.

3. KROK

Vzniklé těsto nalijte na plech o rozměrech asi 30×40 cm pokrytý pečicím papírem a pusťte se do zdobení.

Lžící odebírejte kusy smetanové hmoty a vytvářejte z nich na povrchu těsta hromádky v rovnoměrných rozestupech od sebe. Do mezer mezi smetanovými hromádkami utvořte hromádky ze zavařeniny a koláč dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C po dobu kolem 40 minut. Po dopečení jej s pomocí pečicího papíru stáhněte z plechu na mřížku a nechte ho zvolna vychladnout.

4. KROK

Hotový koláč poprašte přes jemné sítko moučkovým cukrem, nakrájejte ho na porce a podávejte. Je velmi chutný a perfektně ladí s čajem, kávou nebo kakaem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů