Veganská majonéza z lněného semínka - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na domácí majonézu, a co je nejdůležitější, můžete si ji připravit ve veganské verzi bez vajec. Lze ji použít do salátů, k masu nebo k výrobě dresinků a dipů.
Ingredience
Rozmixovaná lněná semínka zalijte vodou a na mírném plameni je zahřívejte. Nepřetržitě je míchejte, dokud nezhoustnou. Poté je nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Hmotu ze semínek vložte do mixéru, přidejte trochu cukru a soli a mixujte. Postupně přilévejte rostlinný olej. Snažte se nepřidávat více než jednu lžíci oleje najednou.
Jakmile směs získá konzistenci majonézy, přidejte citronovou šťávu, hořčici, sůl a cukr podle chuti. Poté majonézu můžete ihned použít do salátů, k masu nebo k výrobě dipů a dresinků.
Tip: Připravte si majonézu s pečeným česnekem. Celý česnek rozřízněte na půl, zakápněte ho olivovým olejem a lehce ho osolte. Poté ho zabalte do alobalu a pečte ho v troubě na 200 °C asi 45 minut. Nechte ho lehce vychladnout, vymáčkněte ho ze slupky a vmíchejte ho do majonézy.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.