Velikonoční mazanec - postup přípravy
Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět máslový mazanec s mandlemi a rozinkami. Recept na něj nám poskytla paní Romana Staňová.
Ingredience
Dejte do mísy vlažné mléko, cukr a droždí, zamíchejte a počkejte, až se rozjede kvásek. Pak přidejte rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr, sůl, strouhanou citronovou kůru, rozinky (mohou být namočené v rumu) a obě mouky. Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto. Poté mísu přikryjte a nechte ho 90 minut kynout.
Následně těsto vyklopte na vál, udělejte z něj bochánek a nechte ho 50 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Rozšlehejte vejce, bochánek jím potřete a posypejte ho plátky mandlí. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečte mazanec 45 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.