Vepřová panenka s pečeným bramborem s cibulí - postup přípravy
Vepřová panenka vyniká svou jemností a minimem tuku. Ne vždy ji ale musíte připravovat jenom na pánvi. Naučte se ji dokonale upéct a zároveň v rozehřáté troubě nachystat dokonalou přílohu z brambor a cibule.
Panenka
Pečené brambory
Vezměte vepřovou panenku, v případě potřeby ji ještě očistěte a poté v ní udělejte na jejím středu hlubší řez, ale tak, abyste ji neprořízly na skrz. Dále udělejte ještě několik podélných řezů, ale neprořízněte. Následně ji nařezejte také příčně a opět pozor na její přeříznutí. Takto připravenou panenku důkladně nakořeňte.
V misce si připravte sůl, pepř, mletou papriku a poté vše zalijte rostlinným olejem. Celou kořenící směs důkladně promíchejte. Vezměte panenku a položte ji na plech, pod který srolujete kus pečicího papíru, který bude maso nadnášet. Poté ho důkladně potřete polovinou kořenící směsi. Takto připravené maso můžete umístit do trouby. Pečte ho při teplotě 200 stupňů po dobu asi 10 minut. Potom vyndejte, znovu potřete a pečte ještě asi 30 minut při teplotě 190 stupňů Celsia.
Když se vepřová panenka peče, nachystejte si přílohu. Vezměte brambory, očistěte je a oloupejte. Následně je nožem začněte krájet tak, abyste z každé brambory vytvořili co největší možnou krychli. Tu následně nakrájejte na plátky a tím získáte čtvercové nebo obdélníkové kousky brambor. Takto postupujte s každou bramborou. Kousky vložte do mísy, kde je osolte, opepřete a důkladně je promíchejte. Cibuli nakrájejte na menší plátky. Z alobalu vytvořte jakousi lodičku, na jejímž dně bude pečicí papír, který zabrání připalování. Do této lodičky nasypte veškerou cibuli a na ni následně poskládejte brambory, jednu vedle druhé. Mezi brambory vložte také kousky česneku a másla. Vložte přílohu do trouby a pečte při teplotě 190 stupňů po dobu asi 40 minut.