Vepřová žebírka v pivní omáčce - postup přípravy
Vepřová žebírka jsou oblíbená hlavně mezi muži, ale jejich bohatou a divokou chuť ocení všichni strávníci bez rozdílu. Obvykle recepty zahrnují dlouhé vaření či grilování a složité míchání omáček. Tomu se tento recept vyhýbá. Žebra připravíte snadno a bez obtíží jednoduše v pánvi spolu s omáčkou. Jednodušší už to být nemůže.
Ingredience
K podávání
Vepřová žebra očistěte od blan, šlach a přebytečného tuku a nakrájejte je na porce po dvou žebrech.
Žebra naskládejte do mísy, zasypejte je jednou lžící prosáté hladké mouky a promíchejte, aby se všechno maso v mouce kompletně ze všech stran obalilo.
Na sporáku rozehřejte velkou a hlubokou pánev s trochou rostlinného oleje a všechna žebra na něm orestujte z obou stran dozlatova. Poté je vyjměte z pánve do mísy.
Oloupejte tři cibule a nakrájejte je na půlkulaté plátky. Ty nechte osmažit v pánvi po pečení žebírek dorůžova. Přidejte k cibuli na pánev opečená žebra.
V hmoždíři nebo mlýnku na koření smíchejte sůl, pepř, římský kmín a vločkové chilli a všechno koření rozdrťte na jemný prášek. Tím pak posypejte maso v pánvi a vše promíchejte tak, aby se koření rovnoměrně rozptýlilo v mase i cibuli.
Obsah pánve zalijte pivem a rajčatovou omáčkou, přidejte dvě lžíce barbecue omáčky a promíchejte, aby bylo všechno maso ponořené v omáčce. Tu ještě nařeďte vodou, pánev přiklopte pokličkou a nechte na středním ohni 60 minut probublávat. Nasekejte najemno česnek a přidejte ho do pánve pár minut před koncem vaření.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na čtvrtinky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Hotová žebírka pak servírujte s uvařeným bramborem, trochou omáčky a posypaná zelenými bylinkami, které máte rádi.