Tenké pšeničné placky - postup přípravy
Pšeničné placky, známé pod názvem tortilly, jsou stále populárnější pro variabilní možnosti svého plnění. Danou placku nemusíte vždy jen draze kupovat. Připravit si ji lze i doba. Překvapivě za pár korun, z několika běžných věcí.Vezměte vařící vodu a rozpusťte v ní veškerou sůl. Následně do mísy nasypte prosátou mouku a tu zalijte horkou vodou. K ní přidejte také rostlinný olej. Vezměte metličku nebo jiný nástroj a začněte zpracovávat těsto na pšeničné placky. Pokud by těsto nemělo odpovídající konzistenci, lze přidat ještě trochu vody, nebo naopak trochu mouky.

Když voda vychladne a směs začíná připomínat těsto, je třeba ho začít zpracovávat rukama. Začněte ho důkladně hníst, aby se dokonale spojilo. Mělo by mít jednotnou, ideálně méně lepivou konzistenci. Když jste s podobou těsta spokojeni, udělejte z něho bochánek. Ten zabalte do potravinové folie, nebo ho vložte do igelitového sáčku. Takto nechte bochánek odpočívat po dobu zhruba jedné hodiny, při pokojové teplotě. Po uplynutí jedné hodiny vezměte bochánek těsta, propracujte ho a znovu ho nechte v sáčku odpočívat, tentokrát po dobu 30 minut.

Po uplynutí třiceti minut vyjměte bochánek a rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé z nich vyválejte stejně dlouhou šišku. Každou z šišek následně rozkrájejte na menší, stejně velké kousky. Z těch vytvořte kuličku, kterou přendejte na talíř, kde je opět překryjete potravinovou folií. To proto, aby neokoraly.

Vezměte první dvě kuličky, v ruce z nich začněte tvořit malé plecky a ty posypte škrobem. Následně z každého kousku těsta vyválejte co nejtenčí placky.

Jednu placku pomažte trochou oleje a na ni položte druhou.

Takto dejte dvě téměř slepené placky na rozpálenou pánev. Opékejte na středním plamenu z obou stran. Když se začnou tvořit bublinky a povrch lehce hnědne, jsou hotové. Placky odlepte od sebe a dejte na talíř chladnout. Poté je můžete naplnit dle libosti.
