Vepřová žebírka zapečená s čerstvými rajčaty a sýrem - postup přípravy
Perfektní pečená vepřová žebírka v troubě se sušenými rajčaty, česnekem a sýrem jsou luxusně vypadající, leč jednoduchá večeře, kterou zvládne připravit i začátečník. Navíc je to i skvělé pohoštění pro kamarády k pivu a všichni budou zaručeně spokojení.
Ingredience
Připravte si vepřová žebra s vysokou vrstvou masa a ostrým nožem je nakrojte podél kostí tak, aby byly jen částečně oddělené, ale zůstaly spojené vrstvou masa.
Žebírka zasypejte solí, směsí mletých barevných pepřů a kořenící směsí sušených rajčat, česneku a bazalky. Všechno koření rukou vmasírujte do masa a nevynechejte ani vnitřní část zářezů. Maso otočte a nakořeňte i druhou stranu. Kořeněná žebírka vložte do pekáče či zapékací misky.
Oloupejte tři stroužky česneku a nakrájejte je na tenčí plátky. Ty pak zastrkejte do zářezů mezi žebry. Celá žebra zalijte olivovým olejem, přiklopte víkem a nechte alespoň 2 hodiny či déle marinovat.
Umyjte rajčata a osušte je papírovými utěrkami. Ostrým nožem je nakrájejte na kolečka, která vyskládejte na odleželá marinovaná vepřová žebírka. Povrch rajčat posolte, opět pekáč zakryjte pokličkou (případně alobalem, pokud pokličku k pekáčku nemáte).
Zapněte troubu, aby se předehřála na 180 °C a vložte do ní pekáč se žebry asi na 50 minut.
Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle. Po uplynutí padesáti minut vyndejte zapékací misku se žebírky z trouby, odkryjte pokličku či hliníkovou fólii a zasypejte celý povrch nastrouhaným sýrem. Pak vraťte pekáč zpátky do trouby, tentokrát už bez pokličky, a nechte ještě 10 minut zapéct, aby se sýr na povrchu roztavil a zezlátl.
Hotová žebra položte na talíř a podávejte spolu s čerstvým zeleninovým salátem, hořčicí a křenem.
Dobrou chuť.