Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Postní bramborové koblížky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Postní bramborové koblížky - postup přípravy

Bramborové koblihy jsou skvělou volbou nejen v době postní, ale potěší kdykoli během roku. Jsou překrásně nadýchané a vynikají jemnou chutí, přitom jsou tak snadné na přípravu, že je zvládne usmažit úplně každý.

Ingredience pro:
12 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyberte si tři středně velké brambory, které oloupejte, omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a vařte obvyklým způsobem. Poté slijte vodu zvlášť na další použití, brambory nechte zchladnout a přesuňte je do misky.

2. KROK

Pomocí šťouchadla je rozmělněte na jemnou kaši a snažte se, aby v ní nezůstaly hrudky. Osolte ji lžičkou soli, poté do ní rozklepněte vajíčko. Pomocí šťouchadla opět dobře promixujte. Odměřte hrnek (200 ml) bramborového vývaru, který zbyl z vaření brambor, a přilijte ho k bramborám. Nyní přisypejte 7 g sušeného droždí a lžičku cukru a dobře promíchejte vařečkou. Výsledkem bude jemné tekuté těsto.

3. KROK

Postupně do něj začněte přidávat prosátou mouku a dobře míchejte. Hněťte rukama, dokud nevznikne vláčné těsto. Když je těsto připravené, potřete jej lžící rostlinného oleje a ponechte v míse. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout.

4. KROK

Namažte si ruce olejem, těsto přesuňte na pracovní desku a rozdělte jej na cca 12–16 stejně velkých kousků. Z každého vypracujte bochánek, položte je na vál, přikryjte a nechte ještě 5 minut kynout.

5. KROK

Rozehřejte dostatečně vysokou vrstvu oleje v pánvi a smažte koblížky z obou stran dozlatova. Pokládejte je na papírové utěrky, které odsají přebytečnou mastnotu, a můžete podávat.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů