Vepřové medailonky ve smetanové omáčce se sýrem brie a bílým vínem - postup přípravy
Slavnostní oběd pro vaše drahé připravíte snadno z vepřové panenky, sýra a bílého vína. Perfektní a nekonečně jemná smetanová omáčka se snoubí s delikátním ochucením, které všem prozradí, že mají co do činění s mistrem kuchařem. Tento recept v žádném případě nesmíte minout!
Vepřová panenka
Omáčka
Vepřovou panenku očistěte od šlach a nakrájejte na plátky silné asi 3 centimetry (sílu plátků můžete odměřit ostřím nože). Hranou dlaně pak maso prohněťte na slabší placky (nepoužívejte paličku, maso byste akorát rozbili a bylo by suché a bez chuti). Z obou stran je posypejte čerstvě mletou solí a pepřem. Na dno misky nalijte malé množství olivového oleje a vložte na něj plátky masa. Povrch opět zalijte olejem a rukou maso promíchejte, aby se všechny plátky obalily v oleji. Přiklopte misku talířem či pokličkou a nechte 10 minut odležet a marinovat.
Mezitím oloupejte cibuli a česnek a obojí nasekejte na velmi jemné kousky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje a vyrovnejte na ni odleželé kousky masa. Na středním ohni maso opečte, aby získalo zlatavou barvu, pak jej otočte a nechte ještě pár minut restovat. Jakmile je maso z obou stran krásně zlatavé a opečené, vyjměte ho z pánve.
V horké pánvi s výpekem z masa rozpusťte kousek másla. Vhoďte na něj směs cibule a česneku a smažte je dozlatova. Přidejte tři lístky šalvěje a nechte ho restovat spolu s cibulí, aby uvolnil svou typickou vůni. Pak směs zaprašte hladkou moukou, kterou velmi dobře rozmíchejte, abyste vytvořili cibulovou jíšku, kterou zalijte bílým vínem, velmi dobře promíchejte a dále za stálého míchání vařte a nechte všechnu tekutinu odpařit. Jakmile směs zhoustne, osolte ji a opepřete a nechte chvilku restovat, aby mouka získala zlatavou barvu. Pak přilijte 100 mililitrů hovězího vývaru a velmi dobře rozmíchejte, abyste opět získali hustou směs. Za častého míchání ji nechte vařit 3 minuty. Pak přilijte dalších 100 mililitrů vývaru a pokračujte ve vaření.
Sýr brie rozkrájejte na menší kousky a vložte je do pánve k vroucí tekutině. Pokračujte ve vaření, dokud se sýr úplně nerozpustí. V průběhu vaření přilijte ještě trochu vývaru. Hotovou omáčku propasírujte přes sítko a v případě potřeby ji nařeďte ještě trochou vývaru. Vložte do hrnce s omáčkou maso a přiveďte směs k varu. Nechte vařit ještě 3 až 4 minuty, dokud maso úplně nezměkne a případně směs ještě dochuťte. Ihned čerstvé podávejte s těstovinami, či bramborovými hranolky.