Vepřový bůček po asijsku - postup přípravy
Vykostěný vepřový bůček si lze velmi jednoduše na větší pánvi udělat na asijský způsob se sójovou a ústřicovou omáčkou, které na pikantnosti přidá zázvor a další koření.
Na maso
Vepřový bůček očistěte a maso nakrájejte na kostky maximálně pět centimetrů velké. Pokud máte bůček s kostmi, bude nutné je před krájením odstranit. Rozpalte nasucho na prudkém plameni větší pánev, na kterou máte k dispozici pokličku, dejte na ni kostky bůčku a ze všech stran je osmahněte dozlatova. Pak snižte plamen a asi 10 minut je opékejte, aby maso pustilo tuk.
Nakrájejte si česnek na malé kostičky a cibuli na větší kousky, jarní cibulku na větší kusy a zázvor na kolečka. Maso vyndejte z pánve a většinu vysmaženého tuku slijte, nechte jen malou trošku. Na ní začnete smažit cibuli. Po dvou minutách přidejte česnek a smažte minutu opatrně na mírnějším plameni, aby vám česnek nezhořkl.
Na pánev vraťte maso a přidejte tři lžíce cukru a nechte cukr jednu až dvě minuty zkaramelizovat. Poté přidejte zázvor, badyán, kuličky pepře a nakrájenou jarní cibulku. Nakonec přilijte sójovou a ústřicovou omáčku.
Vše promíchejte a přilijte asi 300 mililitrů vody. Té by mělo být tak, aby maso bylo téměř celé ponořené. Přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte 40 až 60 minut, dokud nebude bůček dostatečně měkký. Pak pokličku sundejte a za občasného míchání nechte omáčku zredukovat na požadovanou hustotu. Poté servírujte se zvolenou přílohou.