Větrníky s citronovým krémem a mascarpone - postup přípravy
Kdo by nemiloval tradiční větrníky, jejich příprava se však může zdát velmi náročná. Opak je pravdou, větrníky z odpalovaného těsta zvládne připravit snad každý, když je navíc naplníte citronovým krémem s mascarpone, získáte neodolatelný chuťový požitek.
Větrníky
Krém
Na ozdobu
Pomocí škrabky oloupejte kůru z chemicky neošetřeného a omytého citronu. Mléko nalije do hrnce, ohřejte, vložte do něj kůru z citronu a nechte pozvolna vychladnout.
Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte kukuřičný škrob a šlehejte, dokud nevznikne hladká směs.
Z vychladlého mléka vyjměte citronovou kůru a vlijte do něj vaječnou směs. Zahřívejte, za stálého míchání na mírném plameni. Míchejte, dokud krém nezačně houstnout. Poté jej nechte zcela vychladnout v lednici.
Do hrnce vlijte vodu a mléko. Přidejte máslo, špetku soli, lžičku cukru a pomalu zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Do směsi vmíchejte mouku. Pokračujte v míchání, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce.
Těsto nechte po dobu 5 minut zchladnout. Poté do něj postupně vmíchejte vejce. Mělo by vzniknout hladké, těsto.
Těsto přesuňte do cukrářského sáčku, pomocí kterého nastříkejte na plech, vyložený pečicím papírem, 6 stejně velkých větrníků.
Tip: Předkreslete si tvar větrníků na pečicí papír tužkou. Můžete obkreslit například skleněnou misku.
Větrníky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 30–35 minut. Během pečení troubu neotvírejte, větrníky by ztratily nadýchanost.
Vychladlý citronový žloutkový krém vyšlehejte s mascarpone. Měl by vzniknout hladký, jemný krém.
Upečené, vychladlé větrníky podélně rozřízněte a plňte citronovým krémem. Náplní nešetřete. Dle chuti můžete naplněné větrníky posypat moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Immer Appetitlich