Vláčné buchty - postup přípravy
Děláte si hlavu s tím, co sladkého připravit svým blízkým ke snídani? Pak vsaďte třeba na velmi jemné buchty, které můžete ochutit skutečně čímkoliv jen chcete. Lahodné však budou i samotné s šálkem mléka nebo kakaa.
Ingredience
Do velké mísy si nejprve nalijte teplé mléko a rozmíchejte v něm rozdrobené čerstvé droždí, krystalový cukr, špetku soli a vejce. Poté přidejte i změklé máslo, prosátou hladkou mouku a vypracujte rukama hladké homogenní těsto, které budou mít polotuhou konzistenci. To následně překryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi jednu a půl až dvě hodiny.
Až těsto vykyne, vyjměte ho z mísy na pomoučený vál, a ještě trochu propracujte rukama. Poté začněte tvořit středně velké buchty, které vyskládejte do pekáčku vymazaného máslem. Přikryjte opět utěrkou a nechte asi půl hodiny dokynout. Nyní si k ruce vezměte menší misku a rozmíchejte v ní kefír spolu s vaječným žloutkem a kurkumou. Omáčku nakonec nalijte na buchty a dejte je péct do trouby na půl hodiny při teplotě cca 170 °C.
Upečené buchty vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a nechte zcela zchladnout. Poté podávejte třeba s domácí marmeládou, džemem či sladkým tvarohem. Možné je samozřejmě před pečením výše uvedenými surovinami těsto naplnit. Hodit se bude i ocukrovaný mletý mák, povidla či mleté vlašské oříšky smíchané s cukrem. Buchty uchovávejte v sáčku, aby neztvrdly. Přejeme vám dobrou chuť.