Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké domácí sušenky „Madlenky“

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 18 minut

Křehké domácí sušenky „Madlenky“ - postup přípravy

Křehké domácí madlenky jsou dezertem, který je ideální ke kávě i čaji. Jejich výhodou je poměrně dlouhá trvanlivost a snadná příprava, kterou zvládnou i začátečníci.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Do formy

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Máslo rozpusťte a odložte ho bokem. V samostatné misce smíchejte cukr s citronovou kůrou a v jiné míse vyšlehejte vejce se špetkou soli.

2. KROK

Tip: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu. K jeho mytí můžete použít jedlou sodu smíchanou s vodou. Nezapomeňte pak ovoce důkladně opláchnout.

3. KROK

Do vajec postupně vmíchejte směs s cukrem a na závěr přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. 

Poznámka: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku předem prosejte.

4. KROK

Na závěr do těsta postupně vmíchejte rozpuštěné máslo, zakryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice, dokud nezhoustne. 

5. KROK

Formu na madlenky vymažte trochou másla a vysypte moukou. Poté otvory naplňte těstem, které pečte v předehřáté troubě na 180–200 °C po dobu 13–15 minut, do zlatohněda.

Tip: K plnění otvorů ve formě můžete použít cukrářský sáček.

6. KROK

Upečené madlenky posypte moučkovým cukrem a servírujte je poté, co vychladnou. 

Tip: Než dezert zkonzumujete, uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě, aby nevysychal. 

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů