Křehké domácí sušenky „Madlenky“ - postup přípravy
Křehké domácí madlenky jsou dezertem, který je ideální ke kávě i čaji. Jejich výhodou je poměrně dlouhá trvanlivost a snadná příprava, kterou zvládnou i začátečníci.
Těsto
Do formy
Máslo rozpusťte a odložte ho bokem. V samostatné misce smíchejte cukr s citronovou kůrou a v jiné míse vyšlehejte vejce se špetkou soli.
Tip: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu. K jeho mytí můžete použít jedlou sodu smíchanou s vodou. Nezapomeňte pak ovoce důkladně opláchnout.
Do vajec postupně vmíchejte směs s cukrem a na závěr přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
Poznámka: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku předem prosejte.
Na závěr do těsta postupně vmíchejte rozpuštěné máslo, zakryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice, dokud nezhoustne.
Formu na madlenky vymažte trochou másla a vysypte moukou. Poté otvory naplňte těstem, které pečte v předehřáté troubě na 180–200 °C po dobu 13–15 minut, do zlatohněda.
Tip: K plnění otvorů ve formě můžete použít cukrářský sáček.
Upečené madlenky posypte moučkovým cukrem a servírujte je poté, co vychladnou.
Tip: Než dezert zkonzumujete, uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě, aby nevysychal.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Выпечка и кулинария.